Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pomáhat a chránit? Podivín se dobýval na služebnu, policista ho mlátil pěstí, kopal a srážel k zemi

+ Dalších 11 fotografií

Na Facebooku se začalo šířit neuvěřitelné video zobrazující, jak si policejní příslušník poradil s dotěrným mužem, který byl zjevně buď pod vlivem alkoholu nebo drog a dobýval se na služebnu. Na první pohled místo profesionálního zákroku začal do muže šťouchat, až ho několikrát nebezpečně srazil k zemi, nechyběl ani kopanec. Při samotném zatýkání pak je vidět i několik úderů pěstí. Policie eXtra.cz potvrdila, že událost vyšetřuje, zároveň ale přidala překvapivé sdělení, které působí jako obhajoba chování strážce zákona.

Policie Pomáhat a chránit, nebo přihlížet a bít?

Na videu je z amatérského pohledu vidět především to, že muž cosi pořvával před policejní služebnou, načež z ní vyšel policista a hned ve dveřích narušitele prudce srazil k zemi. Už to vypadá velmi nebezpečně, protože se snadno mohl uhodit hlavou o chodník. Následují další výpady, zvlášť ten třetí se zdá být opět dost nebezpečný, a když se muž chabě začal bránit tomu, co laikovi může připadat jako policejní agrese, lze spatřit také policistovy pohyby levou rukou, které velmi připomínají údery pěstí. A nechybí ani náznak kopance.

Do toho se přimotali i další policisté, kteří ale nevypadají, že by krotili chování svého kolegy, místo toho jim jde jen o zpacifikování napadeného. Přítomná policistka se nakonec začne i smát...

Policie: Šetříme, ale...

Zákrokem z Horních Počernic se z vlastní iniciativy zabýváme a současně jsme informovali GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů, která prošetřuje možné trestné jednání policistů – pozn. red.). Kontrolní orgány budou detailně zkoumat přiměřenost zásahu policisty, zároveň však budou vyhodnocovat i to, co tomu předcházelo a co není na videu zachyceno,“ uvedla pro eXtra.cz mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

„Podle prvních informací byl tento šestkrát soudně trestaný recidivista agresivní, hlídce vyhrožoval, že je všechny postřílí, a zároveň nereagoval na žádné výzvy policistů. Po zákroku byl muž převezen na psychiatrii,“ doplnila.

Ze samotného videa ovšem nevyplývá, že by před prvním sražením muže došlo k jakékoli výzvě. A samozřejmě je otázka, jestli se na policejní akademii strážci zákona učí, že na výhrůžky postřílením (pokud opravdu padly) se má reagovat prudkým sražením provinilce na zem.

Reakce: Nepřiměřený zákrok, píší lidé

I když někteří diskutující na Facebooku zákroku tleskají, jiní se domnívají, že i kdyby dotyčný provedl cokoli, takhle profesionální zákrok nevypadá.

„Takhle se na ty smažky musí,“ napsal třeba Milan. Další stejně jako policie tvrdí, že netušíme, co podivnému zákroku předcházelo. Jenže s tím řada dalších nesouhlasí.

„Toto je jasné napadení. Byl to nepřiměřený zákrok. Doufám, že ten policista bude potrestán, i když tomu moc nevěřím. Samozřejmě to ty švestky hodí na něj, že je napadl. Jako vždy. Takhle to dělají,“ píše naopak Puli.

„Je úplně jedno, co tomu předcházelo. Už po prvním hození na zem chalan zvedá ruce a nechce situaci eskalovat, takže bohužel, policista by měl jít do disciplinárky a situace se musí prošetřit,“ domnívá se Borovka.

„Tohle si žádný fízl nesmí dovolit. Ať ten člověk udělal, co udělal,“ myslí si zase Jenda. Ozval se dokonce i muž, tvrdící, že je policista, který jednání kolegy jednoznačně odsoudil.

Redakce eXtra.cz bude případ dál sledovat.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy