Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Policie řeší 60 případů lidského odpadu: Adorují střelbu v Praze a hrozí, že spáchají něco podobného

Jen díky zásahu policie na Filozofické fakultě nezemřelo více lidí. I tak je závěrečná bilance děsivá.
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 11 fotografií
Vyšetřování

Naprosto nepochopitelné dění musí po útoku na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy řešit česká policie. Na sociálních sítích se totiž po masakru objevilo množství lidí, kteří ohavný čin schvalují. Policie na svých sociálních sítích uvedla, že všechny příspěvky monitoruje a zjišťuje totožnosti těchto uživatelů.

„V souvislosti s útokem na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy sledujeme dění na sociálních sítích, a to ve vztahu ke schvalování, adorování a následování tohoto hrůzného činu. K dnešnímu dni se v ČR zabýváme více než 60 takovými případy a u 30 z nich již známe totožnost konkrétních osob,“ uvedli policisté ve středu na svých sociálních sítích.

Je očividné, že obdobným útokem vyhrožuje opravdu mnoho lidí. Tragédie, která otřásla nejen celým Českem, ale i světem, se stala ve čtvrtek 21. prosince na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Teprve čtyřiadvacetiletý student této fakulty začal nekontrolovatelně střílet po svých spolužácích a také učitelích a dalších zaměstnancích školy. Dohromady zabil čtrnáct lidí a následně i sebe. Předtím navíc stihl chladnokrevně zastřelil otce s dítětem v Klánovickém lese a také svého vlastního otce.

Další případy schvalování

„Jihočeští policisté řešili o svátcích několik případů vyhrožováním střelbou. Na Jindřichohradecku vyhrožoval muž, 28 let, vystřílením celé obce, dopaden v ČB, vyšetřován. Muž ze Strakonic vyhrožoval zopakováním vraždění na univerzitě, vypátrán, zadržen, vyšetřován,“ uvedli dále policisté.

Vyhrožování probíhalo během vánočních svátků i v dalších krajích po celé České republice. Jeden uživatel například napsal, že hodlá vystřílet jedno z center zábavy v Brně. „Tam byl zadržen ostrahou a převzali si ho přivolaní policisté. Zbraň neměl a policistům sdělil, že to nemyslel vážně. I tak ho zřejmě nemine stíhání minimálně za šíření poplašné zprávy. K jeho výzvě se dle komunikace hodlal připojit později zjištěný mladistvý muž z Brna. I s rodiči byl zaskočen, když se policistům za několik hodin podařilo zjistit jeho totožnost a zaklepali u něj doma. S kriminalisty spolupracoval, zbraň u něj nebyla nalezena. Oba dva mladiství přišli o svůj mobilní telefon, který byl zajištěn pro účely trestního řízení,“ doplnili policisté na stránkách Policie.

Oběti nepochopitelné tragédie

Útok na filozofické fakultě schvalovala také jednapadesátiletá žena z Blanenska. Ta měla na operační středisko v úterý večer napsat zprávu, z níž vyplývala podpora čtvrtečního masakru. O hodinu později policisté ženu vypátrali.

Při nepochopitelném útoku na fakultu zemřelo čtrnáct lidí, třináct přímo na místě a jedna osoba v nemocnici. Mezi oběťmi jsou například ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková (†49), atletka a studentka archivnictví a bohemistiky Klára Holcová (†20), studentka Aneta Richterová (†20), profesor a odborník na švédskou a finskou literaturu Jan Dlask (†50), studentka komunikace neslyšících z Roztok Magdalena Křístková (†20) nebo studentka prvního ročníku češtiny v komunikaci neslyšících Lucie Špindlerová (†20).

Související články

Další články

Nejnovější kauzy