Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Policie odložila případ dezinformace o úmrtí Petra Pavla: Stopy vedou do Ruska

Petr Pavel na tiskové konferenci na české ambasádě v Londýně po korunovaci krále Karla III.
Zdroj: eXtra.cz/Tereza Abazid
+ Další 2 fotografie
Dezinformace

Policisté odložili případ dezinformace z období prezidentských voleb o tom, že kandidát na prezidenta Petr Pavel (61) zemřel. Konkrétního pachatele se nepodařilo zjistit, stopy však mají vést do Ruska. Policie to uvedla na oficiálním Twitteru.

Celý případ prověřovali kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie poté, co se o něm dozvěděli z veřejného prostoru. Právě oni zjistili, že dezinformace se začala šířit z Ruska, jak napsali na Twitteru.

Informace o úmrtí prezidenta Petra Pavla, jehož soupeřem v druhém kole voleb byl předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, se objevila na internetu. Pavel, který následně ve volbách uspěl, k tomu tehdy uvedl, že antikampaň dosáhla nového dna. Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě,“ uvedl tehdy.

Andrej Babiš: Je to hnus

Informace o Pavlově údajné smrti, která se měla stát v noci na 26. ledna na „pravděpodobné selhání srdce“, měla být odeslána z ruského serveru Yandex.

Lživou zprávu tehdy odsoudil i protikandidát a expremiér Babiš, který celou situaci označil za „hnus“, jak napsal Blesk. Zároveň připomněl i to, že při kampani obdržel anonym, který vyhrožoval smrtí jemu i jeho manželce. Případ náboje, který Babišově ženě přišel v obálce, policie také rovněž uzavřela, podezřelý muž spáchal sebevraždu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy