Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Policejní video zásahu: 17 kritických minut. Snipeři byli jedinými svědky sebevraždy útočníka

+ Dalších 13 fotografií

Na policejní tiskové konferenci zveřejnili muži zákona video, které ukazuje, jak přesně probíhal zásah proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ten zabil v prostorech školy a kolem ní na čtrnáct lidí, nakonec obrátil zbraň proti sobě. Zástupci inspekce zároveň uvedli, že policejní zákrok byl provedený rychle a profesionálně a neshledali žádné pochybení zasahujících policistů ani jejich velitelů.

Policie, která už na tiskové konferenci těsně po střelbě zvěřejnila video ze zásahu, ukazuje další, nezveřejněné. Doplňuje tak výstup, kdy zástupci policie přesně nastínili časový rámec celé akce. Začíná v 15 hodin a dvě minuty – několik okamžiků poté, co byla nahlášena střelba na fakultě. Do prostorů školy vstoupily dvě hlídky. Ve spodním patře budovy byl klid, střelec totiž pálil ve čtvrtém patře s tlumičem, a lidé tak neslyšeli zvuky typické pro výstřely.


V přízemí fakulty lidé nic netušili

Policisté tedy začali s postupem nahoru, kdy je následně doplnili kolegové z pohotovostních jednotek s dlouhými zbraněmi. Po několika minutách se dostávají do čtvrtého patra, kdy je jeden ze studentů fakulty navede na střechu, kde se má střelec nacházet. V tu dobu už jej spatřují také policisté před Rudolfinem a jeden z nich po střelci třikrát vystřelí. "Reálně se od něj policista nacházel mezi 90 a 105 metry. Na tuto vzdálenost je velice složité krátkou zbraní takového člověka zasáhnout," uvedl ke střelbě zástupce šéfa pohotovostní motorizované jednotky Josef Jeřábek.

Následně jsou ukázání policejní odstřelovači, kteří jen několik minut poté vbíhají do hotelu, který je naproti budově fakulty. Jakmile se policejní odstřelovač připraví do palebné pozice, vidí střelce, který dává ruce nad hlavu. Poté se ozve výstřel, policista několik sekund váhá a následně oznamuje, že střelec spáchal sebevraždu. Policisté následně prověřují verzi jednoho ze svědků, který oznámil, že střelec vešel do školy v doprovodu ženy. Tato verze se nepotvrdila.


Poslední chvíle střelce

Poslední záběry ukazují komando policistů, které vstupuje na střechu a potvrzuje slova odstřelovače, který hlásil, že pachatel spáchal sebevraždu. Útočnou pušku hodil ze střechy, zbraň podle slov policistů ještě poté vystřelila a zasáhla jedno z policejních aut. Příchodem komanda k tělu střelce pak policejní video končí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy