Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Podle lékaře Dvořáka někteří sanitáři zneužívají majáky: Sklidil vlnu kritiky. Za svým názorem si stojím, říká

Lékař Marek Dvořák, který je známý pro své otevřené příspěvky na Instagramu.
Zdroj: Se souhlasem Marka Dvořáka
+ Další fotografie
Sanitky

Ne všechny sanitky by měly být vybaveny majáky. Myslí si to populární lékař a influencer Marek Dvořák. Ten na Instagramu rozebral, jaký je rozdíl mezi klasickou a převozovou sanitkou, přičemž tu druhou označil jako "falešnou", která nevozí pacienty v kritickém stavu. Přesto ale její řidiči podle Dvořáka často zneužívají majáku, aby si pomohli například v zácpách. Za tuto kritiku si ale známý lékař vyslechl několik nepříjemných komenářů. Následně se za nešťastnou formulaci omluvil, jak ale řekl redakci eXtra.cz, za svým názorem si stojí.

"Když si v Praze na Andělu stoupnete před obchoďák, máte po chvíli pocit, že se stalo strašný neštěstí. Za 5 minut tam projede 10 houkajících sanitek. Blbý je, že zdaleka ne každá ta sanitka používá svoje majáky a houkačku oprávněně. To, co tam houká nejčastěji, jsou takzvaný převozový sanitky," napsal Marek Dvořák na začátek svého příspěvku na Instagramu.

Podle populárního lékaře, který nízké bílé dodávky nazývá "falešné sanitky", mají vozy označení Dopravní zdravotní služba a řídí je většinou "borci v červených montérkách". "Borec typicky zrovna hodil vaši tetu Lídu z dialýzy domů a už na něj ve špitále čeká pan Vomáčka s bolavou nohou. A chlapík potřebuje taky na oběd, takže aby to stihnul a nestál v koloně, přes Anděla si to 'prohoukne'. No a vy si v tý koloně v dobrý víře urvete kola, protože máte pocit, že ta sanitka zrovna jede někomu resuscitovat dítě. Nejede," vysvětlil Dvořák s tím, že takovou sanitku nezastaví ani policie.

Dvořáka někteří zkritizovali

Podle lékaře to neplatí pro všechny řidiče, většina prý nikdy majáky nezneužila. "Na druhou stranu v praxi skoro neexistuje legální důvod, kdy by takový řidič měl zapnout majáky a houkat - pokud se zhorší stav tety Lídy, má zastavit a zavolat 155. Tím nikoho nenabádám, aby těmhle sanitám nějak škodil nebo neumožňoval průjezd, to není řešení. Řešení je systémové - převozové sanity nepotřebují majáky," myslí si Dvořák.

Jeho názor se však ne vždy setkal s pochopením. Našlo se několik lidí, kteří ho za to zkritizovali. "Mě převozová sanitka vezla s majáky na transplantaci," napsala Božena, čímž narážela na to, že o obyčejný převoz se zrovna nejednalo. "Úplně s vámi výjimečně nesouhlasím. V pár procentech tito borci v červených montérkách vezou mě, endoskopickou sestru, na kterou čeká pacient s jícnovými varixy, ze kterých se snaží urputně vykrvácet. Jen díky němu (řidiči) se dostanu do práce včas, abych pomohla...," reagovala na Dvořákův příspěvek Eliška. Houkačky tak v některých případech jsou zkrátka potřeba.

Za svým názorem si stojí

Sám lékař nakonec uznal, že se jeho post dotknul některých lidí, kteří dělají svou práci rádi a dobře, za což se i omluvil. "Bez těch poctivých řidičů převozek by spoustu pacientů bylo v prakticky neřešitelné situaci," dodal. Jak ale uvedl pro eXtra.cz, na svém názoru trvá. "Za tím, že někteří řidiči převozek majáky zneužívají, si samozřejmě stojím," napsal redakci. Jeho cílem prý bylo upozornit na časté zneužívání majáků specifickou skupinou lidí. Jízda pod majáky je podle něj totiž vysoce riziková a má svoje specifika.

"Sanitka se zapnutým majákem dorazí na místo o pár minut rychleji, není to teleport a ani s majáky to auto nejede 200 km/h po městě. To houkání by mělo být používané v případech, kdy je i těch pár minut fakt extrémně důležitých, viz třeba případy, o kterých občas píšu," doplnil Dvořák.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy