Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Podivné zabití léčitele z rukou zubařky Magdy: Slova dětí Ireny, která jí u jeho smrti asistovala

+ Dalších 8 fotografií

U pražského městského soudu se pokračuje v projednávání případu, kdy jsou dvě ženy obviněné z vraždy léčitele. V průběhu jednacího dne došlo hlavně na výpovědi svědků. Asi největší ohlas způsobila výpověď dětí jedné z obžalovaných, která je stíhána na svobodě. Ty popisují, jak se jim vlastní maminka postupně odcizovala a podle nich se zamotávala do léčitelových manipulací.

„Když jsem byl na vysoké škole, maminka byla nemocná. Onemocněla prý rakovinou slinivky. Ona si našla pana léčitele, který ji měl léčit a pomoci jí. Ve výsledku to dopadlo tak, že ji vyléčil. Mně to přišlo zvláštní, protože klasická medicína nic neobjevila. Jezdila tam vždy v neděli,“ řekl u soudu syn Ireny, který dorazil zamaskovaný kšiltovkou, kapucí a černými brýlemi. Bylo vidět, že rozhodně nestojí o pozornost médií.

Začaly se objevovat změny chování, přestali jsme si rozumět, změnila názory. Byla podrážděná, změnily se její nálady. To se postupně stupňovalo a zlomový moment nastal, když se rozešla s přítelem, v roce 2017. Byli spolu, fungovali, jezdili jsme na společné dovolené. Byli jsme rádi, že má někoho, s kým je jí dobře,“ hovořil syn o době, kdy se jeho maminka začala měnit.

Podivná smrt léčitele Richarda

„Ten přítel vnímal, že tam mamka jezdí do Kutné hory, chtěl, aby toho nechala. Zpětně jsme zjistili, že to bylo na přání toho léčitele z Kutné Hory. To její chování se prohlubovalo, odcizovali jsme se jako rodič se synem, přestávali jsme si rozumět. Začala dost útočit i na mě a na manželku, štvát nás proti sobě, ukazovat na chyby. Bylo to čím dál zvláštnější,“ říkal muž, který se ve výpovědi často zastavoval a váhal.

O léčiteli, kterému se podle dětí stále více dostávala do moci, se ale jejich maminka odmítala bavit. „Vždycky, když na něj přišla řeč, pohádali jsme se a odjížděla. Snažili jsme se kvůli vnoučatům. Nějak jsme se dohodli, že o těch věcech v Kutné Hoře nebudeme komunikovat. Změny ale pořád gradovaly. Pak přijela v novém sportovním autě. Pak přišla s tím, že se musí přestěhovat z bytu. Pak si pořídila byt, kam my jsme nesměli, nikdo cizí tam nesměl, dokonce ani vnoučata. Nikdo z rodiny tam nikdy nebyl.“

Detaily osudné noci

Jednoho dne se ozval telefon, že s námi musí mluvit. Vyčetla nám, že se k ní nechováme hezky a že chce vrátit všechny majetky, které jsme od ní dostali. Odmítli jsme to, nedávalo mi to smysl. Ve výsledku jsme to odmítli, přišli jsme na návrh na zřeknutí se dědictví. Řekli jsme OK, v prosinci 2020 jsme podepsali zřeknutí se dědictví. Zkoumali jsme, proč se tyhle věci dějí, ale odmítala,“ říká syn.

Přišla řeč i na to, v jakém stavu byla žena v noci, kdy se otřesný skutek stal: „Volala mi sestra úplně hotová, že maminku zatkli. Ozval se mi jeden kapitán, že maminka s námi nechce mluvit, že se nám ozve státní zástupce. Tak nám řekli, že maminka má vazební líčení, tam jsme došli a viděli jsme ji v poutech jako člověka s maskou bez přítomného výrazu. Tam jsme se dozvěděli o co jde a začali to celé rozplétat,“ líčí syn.

Později také došlo na poznatek, který syn obviněné zachytil. Příbuzní totiž okamžitě poznali, když vliv léčitele na maminku přestal. „Zajímavá věc byla, že jsme měli mamku možnost co 14 dní vidět. Mohli jsme být s ní a byla vidět ta obnova toho člověka, jako když vylézáte z mlhy. Bylo vidět, že nás ráda vidí, to jsem patnáct let neviděl. Bylo to, jako když feťákovi seberete jeho drogu a on začne zase vnímat věci kolem.“

Žena při výpovědi syna plakala, měla před očima kapesník. Ještě více se poté rozplakala, když po synovi přišla vypovídat její dcera. Její popis odtržení se maminky od rodiny dceru natolik dojaly, že svou výpověď musela dcera několikrát přerušit. Nakonec našla i ona sílu vypovídat a v podstatě tak potvrdila to, co u soudu řekl její bratr.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy