Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Piráti skončí v Praze třetí, přesto nesmutní: Koalice Spolu chce z prvního místa jednat i s Hřibem

Piráti na závěrečné tiskovce vyjádřili spokojenost.
Zdroj: Jiří Masojídek/eXtra.cz
+ Další 3 fotografie
Volby

Ačkoliv ještě nebyly sečteny všechny hlasy, koalice Spolu a Piráti na závěrečných tiskových konferencích oslavovali první, respektive třetí místo v pražských komunálních volbách. Ačkoliv by výsledek druhé jmenované strany mohl působit jako zklamání, lídr pražské kanididátky Zdeněk Hřib to tak neviděl. Jak informuje zpravodaj eXtra.cz z volebního štábu, podle primátora se jedná o dobrý výsledek. Přímo radosná atmosféra pak panuje ve Spolu, které nejspíš bude mít i svého primátora, a to Bohuslava Svobodu.

Piráti mají za sebou podle mnoha odborníků poměrně dobré čtyři roky ve vedení Prahy, během kterých v hlavním městě nebývale budovali nové stavby i dopravní spoje. I proto cítili, že by mohli v komunálních volbách zvítězit. Nakonec se tak ale nestane a Piráti nejspíš skončí až třetí za ANO a Spolu (článek vznikl po závěrečné tiskovce, kdy bylo sečteno 80 procent hlasů, pozn.red.).

Ačkoliv by se to mohlo jevit jako zklamání, u Pirátů poraženecká nálada nepanovala. Primátor Zdeněk Hřib před novináře na závěrečnou tiskovou konferenci dokonce nastoupil s úsměvem, přestože pravděpodobně o svůj post přijde. Slova se však jako první ujal předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Vypadá to, že jsme minimálně obhájili pozici, kterou jsme měli před čtyřmi lety," řekl novinářům.

Bartoš si pochvaloval výsledek

Podobného názoru byl i Hřib. "Vypadá to, že dosáhneme lepšího výsledku, než předchozí volební období," liboval si navzdory třetímu místu. Dost možná přijde o post primátora, byť to zatím není jasné a jak sám připomněl, bude záležet na závěrečných vyjednáváních a rozdělení mandátů. Avizoval však, že už v neděli má schůzku s dosavadními koaličními kolegy ze STAN a Praha Sobě. "Chci ale říct, že tady nejde o mě, ale o budoucnost města," dodal.

Bartoš se pak vyjádřil i k výsledku ve zbytku republiky. "Někde, konkrétně třeba v Brně, to vypadá, že budeme mít možná o procento míň, což je škoda, ale na druhou stranu v mnoha městech asi posílíme. Dobře si vedeme v Liberci, Kladnu, Zlínu, Olomouci nebo Sušici," vyjmenovával ministr pro místní rozvoj.

Spolu chce vyjednávat s Piráty

Vítězství pak se železnou jisotou slaví v Praze koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Ta bude podle volebního lídra Bohuslava Svobody (ODS) na pražském magistrátu usilovat o koalici na půdorysu vlády, spolupráci s hnutím ANO označil poslanec a exprimátor za nepravděpodobnou. České televizi řekl, že pokud k tomu bude mít Spolu dost hlasů, bude primátorem. "Pokud síla bude, že budeme moci místo ovlivňovat, budu primátorem já," uvedl.

Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků vede v obecních volbách v Praze kandidátka Spolu pro Prahu. Svoboda uvedl, že koalice Spolu už se dohodla, že bude mít na radnici společný klub. K jednání o volebním postupu se sejdou zástupci koalice v neděli. Jednat budou primárně s Piráty a STAN, kteří jsou zastoupeni i ve vládě. Piráti se proti Svobodovi v kampani ostře vyhraňovali. Svoboda se přímo nevyjádřil k tomu, zda by podle něj mohl být dál primátorem Zdeněk Hřib (Piráti). Rozhodnou podle něj vyjednávání a síla jednotlivých stran.

Posílení SPD v Praze Svoboda připočetl obecné atmosféře, která nahrává vzestupu extremistů. "Řešit problémy tím, že přejdeme k extremismu, se nikdy nevyplatí," konstatoval.

Změna oproti posledním volbám

Poslední komunální volby v roce 2018 vyhrála v Praze ODS, která získala 14 zastupitelských křesel. Po 13 získali Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). ANO si z voleb odneslo 12 mandátů. Na koalici se po volbách domluvili Piráti, Praha Sobě a Spojené síly, vítězná ODS a ANO skončily v opozici. Primátorem se stal Hřib. Letos se proti posledním volbám změnila koalice na pravici. Namísto původních Spojených sil nyní vytvořily po vzoru centrální politiky novou koalici Spolu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. STAN kandidoval samostatně, stejně jako Piráti, Praha Sobě a ANO.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy