Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Petr Pavel terčem lživé kampaně: Na videu má povolávat do války, to se ale nestalo. Hoax odsoudila Witowská i Nacher

Petr Pavel má velké šance být budoucím prezidentem České republiky.
Zdroj: Se svolením TV Nova
+ Další 2 fotografie
Hoax

Sociálními sítěmi se jako lavina šíří video, v němž Petr Pavel mluví o nutnosti vstupu do války s Ruskem. Nic takového však ve skutečnosti neřekl. Jde o dezinformaci - neznámý výtečník si dal práci a video sestříhal tak, aby to vypadalo, že generál ve výslužbě usiluje o válku. Sám Pavel zveřejnil skutečné záběry. Dezinformaci odsoudila na Twitteru například novinářka Světlana Witowská nebo Patrik Nacher (ANO).

"Jediná možnost, jak v dané situaci dosáhnout konce, je pomoc Ukrajině vyhrát a my to můžeme udělat z naší strany právě tím, že vstoupíme do války s Ruskem," zaznívá z úst Petra Pavla ve videu, které se šíří sociálními sítěmi. Má to však háček. Kandidát na prezidenta nic takového neřekl a jde o čirou dezinformaci.

Někdo si totiž dal tu práci a sestříhal video, v němž se Pavel vyjadřuje ke konfliktu na Ukrajině. Jednotlivé záběry a zvukové úryvky poskládal tak, aby to vypadalo, že generál ve výslužbě povolává do války. Během pár hodin mají falešné záběry stovky sdílení.

Lež a manipulace

K dezinformaci se samozřejmě vyjádřil samotný kandidát. "Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali. Lež a manipulace ale v těchto volbách nezvítězí. Sdílejte prosím pravdu," napsal na Twitteru.

A jak zní celá verze nesestříhaného videa a skutečného výroku bez počítačových zásahů? "Jediná možnost, jak v dané situaci dosáhnout konce, je pomoc Ukrajině. My to můžeme udělat z naší strany právě tím, že jí dodáme kvalitnější zbraně, budeme pokračovat v sancích proti Rusku, protože přímo do toho vstoupit opravdu nemůžeme," říká Pavel v originálním videu, které dokazuje, že upravený záznam, v němž mluví o vstupu do války, je fake.

Padni komu padni

Profil, který sestříhané video s nepravdivým obsahem sdílel, ihned nahlásila novinářka Světlana Witowská. "Chtěla bych vás informovat, že jsem vás a vám podobné lháře nahlásila za šíření lživého a zmanipulovaného videa," napsala neznámému uživateli skrývajícímu se pod přezdívkou "Jsem zděšena".

Dezinformaci kromě dalších odsoudil také člen hnutí ANO Patrik Nacher. "Jako mi vadila ta SMS (falešná zpráva, v níž měl někdo pod Pavlovým jménem povolávat na frontu, pozn. red), která se ukázala, že neexistovala, vadí mi samozřejmě i toto. To není klasická kampaň a souboj myšlenek a vizí, ale šíření dezinformací. Mám to padni komu padni..." napsal na Twitteru.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy