Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Petr Pavel je pro vstup Ukrajiny do NATO: Experti řekli, zda je to dobrý nápad

Petr Pavel uvedl, že po skončení války by se měla Ukrajina připojit k NATU.
Zdroj: Herminapress a Profimedia.cz/koláž extra.cz
+ Další 3 fotografie
válka na ukrajině

Petr Pavel rozvířil bouřlivou debatu, když pro BBC řekl, že Ukrajina by se měla po skončení války stát členem NATO. Redakce eXtra.cz proto kontaktovala vojenské analytiky s dotazem, zda okupovaná země splňuje všechny podmínky. Kromě toho se také vyjádřili k síle a připravenosti ukrajinské armády. 

Ukrajina do NATO? Ano, shodují se experti s Pavlem

Čerstvě zvolený prezident Petr Pavel se v rozhovoru pro BBC vyjádřil, že po skončení konfliktu by se Ukrajina měla připojit do NATO. ​Podobný názor sdílí i vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. "Vidím to naprosto stejně. Už jenom kvůli zkušenostem. Ukrajina má operačně nejschopnější a nejzkušenější armádu v Evropě. My bychom je spíše měli prosit, aby vstoupili do NATO, a ne kolem toho dělat takové tanečky," řekl Visingr pro eXtra.cz.

Ukrajinci by podle analytika byli právě kvůli zkušenostem obrovskou posilou pro NATO. "Za pět let budou učit oni nás, budou nám přednášet, jak se vedou manévrové operace, tankové bitvy a podobně. My je v tomhle smyslu nemůžeme naučit nic. My je můžeme učit, jak zacházet se západními zbraněmi, dávat jim základní výcvik, obojí už i děláme, ale zkušenosti z praxe mohou předat pouze oni nám," uvedl Visingr.

Podobného názoru je i jeho kolega z praxe Jiří Vojáček, ten má však i za to, že kdyby se Ukrajina k Severoatlantické alianci nepřipojila, bude Západ s Ukrajinou stejně natolik provázán, že vstup do NATO je spíše formálním krokem. "Můj čistě subjektivní názor je, že Ukrajina by měla být přijata jak do NATO, tak do EU. Ať už to bude jakkoli, tak jestli na Ukrajině vydrží prozápadní vláda, tak ať už vstoupí nebo ne, ty vztahy se Západem budou tak silné, jako kdyby tam byla. Ukrajina na tom bude vojensky, zkušenostmi a další řadou ohledů daleko lépe než množství současných členů NATO, takže jsem jednoznačně pro její přijetí," ​řekl Vojáček.

Ukrajinská armáda nejzkušenější nejen v Evropě, ale i na světě

P​etr Pavel v rozhovoru pro BBC uvedl, že podle jeho názoru bude po skončení války ukrajinská armáda nejzkušenější armádou v Evropě. Stejný názor sdíli i Visingr. "Když se bavíme o boji dvou regulérních státních armád, já bych řekl, že je nejzkušenější nejen v Evropě, ale i na světě. Spousta armád, včetně té americké, má zkušenosti z válek, ale z těch asymetrických. Když někdo bojuje proti protivníkovi, který je silnější, což v tomto případě platí, tak se zkušenosti sbírají ohromně rychle," vysvětlil odborník a dodal, že Ukrajina má v tomto ohledu zkušenosti jako žádná jiná armáda dneška.

Podobný názor sdílí i Vojáček a dodává důvody, proč tomu tak je. "Je to dané tím, že už jsou téměř rok ve válce. Obrovskou zkušenost jim dává to, že bojují vždy proti přesile, ať už útočí, nebo se brání, je tam vždy přesila jak v počtu vojáků, techniky, "vévépéček" (vojenská vozidla pěchoty, pozn.red.), děl, atd. Rusové se mohou spoléhat na tu velkou přesilu, Ukrajinci naopak musí vymýšlet propracované taktiky, chystat různé léčky a podobně," ​sdělil Vojáček eXtra.cz. Experti se tedy shodují s názory nastupujícího prezidenta Petra Pavla.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy