Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Pekarová Adamová na pietě: Represe vůči ozbrojenému odporu jsou ostudné, řekla

Pietní akce se zúčastnila i Markéta Pekarová Adamová.
Zdroj: Denisa Bartoňová/eXtra.cz
+ Dalších 11 fotografií
Pietní akce

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) varoval při dnešní pietní akci k 78. výročí Pražského povstání u budovy Českého rozhlasu před ustupováním diktátorům. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla v projevu komunistické represe vůči povstalcům proti nacistické okupaci z května 1945. Právě o Český rozhlas se na sklonku druhé světové války svedly tvrdé boje, padlo na 170 lidí. V celé Praze zemřely při střetech s německými vojáky tisíce lidí. Na pietní akci nechyběla ani redakce eXtra.cz.

Pietní akce k 78. výročí Pražského povstání se zúčastnili kromě veřejnosti a pamětníků i někteří politici. Mezi nimi nechyběla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Boj za demokracii a svobodu nikdy neustane,“ zdůraznila.

Ta ve svém projevu mimo jiné promluvila o snižování významu povstání za někdejšího komunistického režimu. Tehdejší represe vůči představitelům ozbrojeného odporu proti německým okupantům označila za ostudné.

Vystrčil se vyjádřil k diktátorům

Také předseda Senátu Miloš Vystrčil se pietní akce zúčastnil. Pražské povstání a boj o Český rozhlas je podle Vystrčila zprávou o hrdinství předků, výzvou k ochraně svobodných a nezávislých médií i varováním, co všechno se může stát při ustupování diktátorům nebo při jejich tolerování. „Pokud ho nebudeme poslouchat, pokud si to nebudeme schopni uvědomit, potom se může stát, že diktátorovi ustoupíme až tak daleko, že potom to bude stát oběti i nás samotných nebo nám blízkých,“ řekl Vystrčil podle České tiskové kanceláře.

Je podle něho povinností volat vše demokratické na pomoc demokracii a vše svobodné na pomoc svobodě. „A to nejen proto, že Putinovi vojáci dnes vraždí nevinné lidi,“ uvedl v souvislosti s vojenskou invazí Ruska pod vedením prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině.

Vzpomínky se vytrácí, řekl Svoboda

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyzdvihl potřebu seznamovat s květnovými událostmi a s tím, jak složitý je boj za svobodu a demokracii, mladou generaci. „Vzpomínky se vytrácí velmi snadno,“ upozornil podle Deníku N.

Pražským povstáním vyvrcholil odboj proti německým okupantům, který vypukl spontánně 1. května 1945 v Přerově. Povstalcům se podařilo přimět Němce ke kapitulaci, zabránit mnohonásobně většímu krveprolití a vyprovokovali i rychlejší zásah Rudé armády. Komunistický režim po převzetí moci v tehdejším Československu, v únoru 1948, velitele povstání generála Karla Kutlvašra odsoudil k doživotnímu vězení, perzekvováni byli i další představitelé povstalců.

Na fotografie z pietní akce, kde nechyběla ani redakce eXtra.cz, se podívejte v galerii.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy