Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Otravy dětí gumovými medvídky s HHC se množí: Vláda chystá zákaz potravin s nebezpečnou látkou

Gumovými medvídky s HHC se otrávily děti na Karlovarsku:  Vláda chystá zákaz potravin s nebezpečnou látkou
Zdroj: profimedia.cz
hhc

K sedmi případům intoxikace látkou HHC vyjížděli jen o tomto víkendu záchranáři v Karlovarském kraji. Po požití gumových medvídků s touto látkou se tam otrávili mladí lidé. Ministerstvo financí chce v reakci na to zakázat prodej cukrovinek s HHC. "Situace je vážná, proto ji chceme řešit co nejrychleji. Věřím, že řešení najdeme v řádu dní," řekl pro ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Záchranná služba v Karlovarském kraji za víkend vyjížděla k sedmi případům intoxikace látkou HHC. Tou se otrávili mladí lidé. Po požití HHC zkolabovali, informoval ČTK mluvčí krajské záchranné služby Radek Hes. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách, obsahují je i cukrovinky. Ministerstvo zdravotnictví chce v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s HHC. Zvažuje vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek, řekl ČTK mluvčí resortu Ondřej Jakob.

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC je vyráběn převážně chemicky a v Česku není na seznamu zakázaných látek.

V Karlovarském kraji se o víkendu podle Hese intoxikovali lidé ročníků 2003 až 2005. "Dvě osoby byly ponechány na místě v péči rodinného příslušníka. Ostatní byly převezeny s poruchou vědomí nebo nevolností do zdravotnického zařízení," uvedl mluvčí záchranářů.

Mladí se otrávili gumovými medvídky

Už na konci ledna Karlovarská krajská nemocnice varovala, že případů otrav látkou HHC přibývá. "Karlovarská krajská nemocnice eviduje od počátku letošního roku pět případů předávkování dětí a mladistvých volně dostupným doplňkem stravy s obsahem HHC (převážně v podobě gumových medvídků) a nesčetně případů u dospělých," upozornila nemocnice.

Poslední případ se týkal otravy žáků základní školy, kteří požili právě gumové medvídky s látkou HHC. Podle lékařů z karlovarské nemocnice u intoxikovaných pacientů nastanou po požití poruchy vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvy nálad či nevolnost, může se projevit agrese. Případem se zabývá i policie.

"Situace je vážná, proto ji chceme řešit co nejrychleji. Věřím, že řešení najdeme v řádu dní," řekl Jakob. Dodal, že MZd navrhovalo zařazení HHC na seznam zakázaných látek už v červenci loňského roku, vláda s tím ale tehdy nesouhlasila. Místo zákazu vznikla novela zákona o návykových látkách, která by tyto takzvané psychomodulační látky nezakázala, ale umožnila jejich regulaci, například zákazem prodeje dětem. Ve Sněmovně je ve druhém čtení.

Protidrogový koordinátor: Vyzývám výrobce, aby přehodnotili své postupy

Na riziko HHC upozornil před dvěma týdny i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje Vobořil za krajně neetické. "Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji!" varoval Vobořil.

"Užívání většiny látek u mladistvých poslední léta naštěstí klesá. Na vzestupu jsou spíše tzv. digitální závislosti," uvedl před nedávnem Vobořil pro eXtra.cz.

"Hlavně je potřeba se zaměřit na rodiče dětí ve věku 13–16 let a na skutečnost, ze 95 % dětí má již před patnáctým rokem zkušenost s alkoholem, a to nejčastěji právě v rodinném kruhu. Všechny studie v EU říkají, že věk první zkušenosti s iniciačními drogami, tedy alkoholem nebo tabákem, hraje významnou roli v riziku vzniku závislostí, a to pak i na těch nelegálních látkách," vysvětlil protidrogový koordinátor.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy