Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Záchranář Dvořák popsal marný boj otce o život: Tatínek jen spinká, řekl tříletému synkovi. Loučení bylo poslední

Lékař Marek Dvořák.
Zdroj: Extra.cz/Martin Procházka
zpověď záchranáře

Během svých náročných záchranných misí se snaží Marek Dvořák zachovávat profesionální přístup – vstoupit do života jiných lidí a následně se zase vzdálit, aniž by se s tím osobně ztotožnil. Tentokrát však záchrana života mladého otce, o které napsal na sociální síť Instagram, silně ovlivnila právě jeho.

Na sociální síti, kde má Marek přes čtvrt milionu sledujících, popsal opravdový boj o holý život. Letos 18. června společně s kolegou vyrazil na místo, kde manželka našla svého manžela bez známek života. „Petr měl epileptický záchvat a vlivem nešťastných okolností u toho přestal dýchat. Když nějakou chvíli nedýcháte, zastaví se vám z toho i srdce. Manželka hned resuscitovala, navázali místní first respondeři a hasiči,“ popsal dramatickou událost Marek Dvořák.

Marek byl jako první na místě s vrtulníkem. Díky úspěšné resuscitaci se Petrův srdeční tep obnovil. „Rodině v takovém případě říkám, že ještě není vyhráno, že až čas ukáže, jak závažné bude poškození mozku,“ dodal Marek.

Poslední loučení

I když se obvykle jako zkušený záchranář s podobnými situacemi neztotožňuje osobně, občas nedokáže potlačit myšlenku: „Sakra, jaký by bylo, kdyby se tohle stalo mně...“ A tato chvíle přišla právě během této záchrany.

Když hasiči pomocí vakuové matrace a přístrojů přenášeli Petra ze schodů, Marek si konečně všiml hraček rozesetých po celém domě. „Ve dveřích domu stojí asi tříletý hošíček – teď už vím, že se jmenuje Péťa. Drží se mámy za ruku a brečí. Brečí jako můj Matýsek, když někdy odjíždím do práce a je mu smutno. Tenhle hošíček brečel, protože jsme mu odváželi tátu do nemocnice. A máma mu ještě říká: ‚Neboj, tatínek jen spinká‘...“ popsal záchranář.

Navzdory veškeré poskytnuté pomoci tragédie nakonec neměla šťastný konec. V nemocnici později diagnostikovali u Petra smrt mozku způsobenou příliš dlouhým nedostatkem kyslíku. „To loučení toho hošíčka v těch dveřích s jeho tátou bylo fakt to poslední... Na Den otců. Den před Péťovýma třetíma narozeninama…“ dodal Marek Dvořák v bolesti.

Marek jako muž činu se rozhodl pomoci rodině i mimo svou profesionální oblast. Přispěl do charitativní sbírky, která byla vytvořena pro dva malé syny Petra a jeho manželku Katku. „Petra už nezachráníme. Můžeme ale společně vybrat aspoň nějakou kačku, která se teď rodině určitě dost hodí. Stačí dvacka, věřte mi,“ uzavřel Marek Dvořák. Jeho čin našel obrovský ohlas a téměř šest tisíc dárců již přispělo rodině.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy