Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Odlet k Měsíci odložen: Start programu Artemis provázejí technické potíže

Artemis je nový program NASA.
Zdroj: NASA/Eric Bordelon
+ Další fotografie
vesmír

První pokus o start rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion z floridského mysu Canaveral se nevydařil. Jde zatím o testovací let, samotný počátek nového programu NASA, který má v budoucnosti dostat člověka znovu na Měsíc. Nový termín startu byl stanoven na sobotu 3. září, jak informovala NASA na sociálních sítích. Co přesně máme od programu Artemis očekávat?

Odborníci z NASA vyhodnotili data z pondělního nevydařeného startu rakety Space Launch System s modulem Orion, který byl z technických důvodů odložen. Nejdříve nepřálo počasí, pak se objevily potíže s jedním z motorů. Při plnění paliva došlo navíc k úniku vodíku. Na nápravě se už podle vyjádření NASA pracuje.

Druhý pokus o start rakety k Měsíci

Druhý pokus o zážeh motorů a vypuštění rakety SLS k Měsíci byl stanoven na sobotu 3. září 2:17 p.m. ET (20:17 našeho času), kdy začíná dvouhodinové okno vhodné pro start Artemis I. NASA o tom informovala na Twitteru.

Ve čtvrtek se však tým řízení mise sejde a zkontroluje celkovou připravenost. Meteorologové z US Space Force Space Launch Delta 45 předpovídají na sobotu příznivé povětrnostní podmínky.

Testovací let Artemis I a co bude následovat

Cílem programu Artemis je sice vrátit člověka na Měsíc, kam od ukončení projektu Apollo lidská noha nevkročila, mise Artemis I je však zatím nepilotovaný let. Modul Orion při ní bude naveden na oběžnou dráhu Měsíce a poté se vrátí zpět k Zemi. Tato první mise by měla trvat 39 dní.

Během letu má být provedena celá řada testů a demonstrací nových technologií. Hlavním cílem je ověření tepelného štítu modulu Orion, který musí snést zatížení při návratu do atmosféry v rychlosti zhruba 38 tisíc kilometrů za hodinu.

Člověk znovu na Měsíci

Pilotovaný let v rámci tohoto programu je plánován na květen 2024. Artemis II má trvat zhruba 10 dní a lidská posádka má obletět Měsíc a vrátit se zpátky na Zemi. Přistání lidské posádky na Měsíci se má uskutečnit v roce 2025 v rámci mise Artemis III. Dvojice astronautů má na povrchu Měsíce strávit 6,5 dne a podniknout několik výzkumných výletů.

V další fázi projektu Artemis se počítá s vybudováním vesmírné stanice Gateway poblíž Měsíce, na čemž NASA spolupracuje s Evropskou kosmickou agenturou, Japonskem a Kanadou.

Kde se vzal název Artemis?

A proč byl zvolen zrovna název Artemis? V řecké mytologii je totiž Artemis bohyní Měsíce a měsíčního svitu. A o Měsíc jde přece tentokrát v první řadě.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy