Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

OBRAZEM: Petr Pavel si podmanil Babišovo Ústecko. Mezi lidmi bez ochranky, pro místní děti byl jako rocková hvězda

Společná fotka s žákyněmi.
Zdroj: Se souhlasem týmu Petra Pavla
+ Dalších 9 fotografií
návštěva

Nově zvolený prezident Petr Pavel pokračuje ve svém putování po Čechách. Ve čtvrtek zavítal do Ústeckého kraje, který je i jeho domovským. Během návštěvy se podíval do základní školy ve vyloučené lokalitě Mojžíř v Ústí nad Labem, kde o něj byl mezi dětmi velký zájem. Řada z nich toužila po autogramu na ruku a společné fotce, jak je patrné z fotek, které naší redakci poskytla mluvčí Eva Hromádková.

Petr Pavel ve čtvrtek vyrazil na svou druhou cestu do regionů od svého zvolení prezidentem. Po Karlovarském navštívil další kraj, ve kterém ho ve volbách porazil jeho soupeř. Cestu po Ústeckém kraji, kde sám bydlí, zahájil ve Šluknově. V České Kamenici ho přivítaly stovky lidí na náměstí a v Ústí nad Labem děti v místní základní škole Mojžíř. Podle vyjádření jeho týmu pro eXtra.cz se sešel s vedením kraje, zástupci samospráv, firem a neziskových organizací.

Setkal se s žáky i vedením obcí

Cesta zvoleného prezidenta na Ústecko začala v nejsevernějším městě republiky, ve Šluknově, kde se setkal s vedením města a okolních obcí a s žáky místní lesnické školy. Následně Petr Pavel s týmem navštívil firmu Mikov v Mikulášovicích, která vyrábí nože, mimo jiné tradiční rybičku. Dopolední část programu pokračovala v České Kamenici, kde se po jednání se zastupiteli zvolený prezident setkal s občany na náměstí, dorazilo jich několik stovek. “Mým cílem je podobně jako v Karlovarském kraji seznámit se s problémy, které lidi pálí, dozvědět se více o jejich detailech a kontextu, než o nich budu jednat s jednotlivými ministry, případně s celou vládou,” řekl prezident Pavel na tiskovém briefingu po návštěvě základní školy Mojžíř, kterou navštěvují převážně děti ze sociálně vyloučených rodin. Na Instagramu pak Pavel sdílel ve stories momentku, kdy dostal od jednoho dítěte papírové srdíčko. "Dárky od dětí jsou prostě ty nejkrásnější," napsal k příspěvku.

Tématy jednání se zastupiteli obcí, měst i kraje byly především strukturální problémy, se kterými se celý kraj potýká. Těmi jsou odliv mladých lidí a nedostatek kvalifikované pracovní síly, sociálně vyloučené lokality, nedostatek lékařů, kriminalita, nezaměstnanost i nejnižší průměrná délka života v Česku. “Ústecký kraj přitom lidem nabízí mnoho benefitů, jako je krásná příroda nebo nízké náklady na bydlení a na život. Je třeba mladé lidi motivovat, aby z kraje neodcházeli, ale naopak se podíleli na jeho rozvoji například vlastním podnikáním,” řekl zvolený prezident na setkání se starosty a hejtmanem na Krajském úřadě. Po něm zamířil na Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně, kde se potkal s rektorem a zástupci tripartity a pak debatoval se studenty i veřejností v zaplněné aule. Posledním bodem programu Petra Pavla bylo setkání se zástupci neziskových organizací v ústeckém Činoherním studiu.

Pavel si schválně vybral k návštěvě kraje, kde prohrál

Pavel, který má trvalé bydliště v obci Černouček na Litoměřicku, byl v Ústí nad Labem na startu kampaně před druhým kolem prezidentských voleb. Vítalo ho tehdy zaplněné náměstí u kostela se šikmou věží. V krajském městě pak ve druhém kole voleb porazil svého soupeře Andreje Babiše (ANO) o 99 hlasů. Krátce po svém vítězství v prezidentských volbách uvedl, že by rád navštívil nejdříve kraje, ve kterých získal větší podporu jeho protikandidát Babiš. Pavel ve středu před cestou do Ústeckého kraje uvedl, že ví, že ne každý ho bude vítat s nadšením. "Já ale nechci být jen prezidentem svých fanoušků. Chci naslouchat a sloužit i těm, kteří mě nevolili," dodal.

V Ústeckém kraji Babiš získal 54,47 procenta hlasů, což je nejvíce ze všech tří krajů, v nichž vyhrál. Babiš vyhrál ještě v Moravskoslezském kraji, tam chce jet Pavel po březnové inauguraci.

Hejtman Jan Schiller (ANO) řekl, že by měly mít kraje postižené sociálním vyloučením výhodnější rozpočtové určení daní, protože mají vyšší náklady například na zajištění bezpečnosti. Další připomínky k řešení měli starostové i zástupci krajského úřadu například k chybějícím policistům a hasičům v kraji. Starosta Štětí na Litoměřicku Štefan Drozd podotkl, že okres je "vysáván Prahou a je problém sehnat policisty a hasiče, protože v hlavním městě dostanou vyšší mzdy". Pavel si všechny zmíněné problémy zapsal a chce konfrontovat vládu s tím, jestli řešení, která připravuje, jsou optimální.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy