Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Novodobí otroci: Rusové lákají děti na vzdělání a peníze. Končí v tajné továrně v nelidských podmínkách

Íránci dodávají Rusům drony.
Zdroj: Profimedia.cz
válka na ukrajině

Ruské děti tajně vyrábějí íránské drony. Vychází to ze zpráv, které přináší nezávislá média z města Alabuga v ruské republice Tatarstán. Podle důkazů, které mají k dispozici, to vypadá, že zatímco nezletilé studenty lákají na velmi slušný plat a účast ve vzdělávacím programu, to, co děti zažívají poté, co do Alabugy dorazí, se podobá spíše otrocké práci za minimum peněz.

Duální program práce plus studium. Plat až sedmdesát tisíc rublů (15,5 tisíce korun) na ruku. To jsou lákavé věty, které jsou i teď napsané na webu alabužského polytechnického institutu, střední školy, která se chlubí otevřením nového centra pro školení specialistů na výrobu dronů. Vypadá to jako skvělá příležitost pro teenagery zvláště z chudších rodin. Realita je ale podle zpráv, které přinesl web idelreal.org, naprosto odlišná od toho, co se komunikuje navenek.

Vykořisťování dětí

Web vypráví příběh Žanny, ženy ze sousedního novgorodského regionu, kterou podobné inzeráty přesvědčily k tomu, aby do školy poslala svého syna. "Přihlásil se a o dva a půl měsíce později jsem ho tam odvezla," vypráví Žanna. Teď tvrdí, že reklama je jen návnada na důvěřivce, ze studentů se stávají novodobí otroci. Už po několika týdnech přišla Žanně od syna zpráva, která ji zděsila. "Odvez mě odtud, nebo zemřu," napsal jí syn.

V Alabuze totiž zřejmě funguje továrna na montáž íránských útočných dronů pro ruskou armádu a vypadá to, že děti jsou v ní využívány jako levná pracovní síla a doslova vykořisťovány. Když se rodiče snaží děti odvézt, jsou jim účtovány astronomické pokuty. Informace potvrzují i ruské opoziční telegramové kanály.

"Moje dcera o všem mlčela velmi dlouho. Když jsem se jí v červnu zeptala, proč nic neřekla, řekla mi, že nechtěla vypadat slabá," říká další z rodičů. Děti měly původně pracovat osm hodin týdně, realita byla zřejmě úplně jiná. "Dcera chodila do práce v 7:45 a pouštěli je v 15:00," říká oslovená matka s tím, že děti pracovaly pět dnů v týdnu. Výjimkou nebylo ale ani to, že děti pracovaly do brzkých ranních hodin, když bylo třeba dodržet kvóty.

Také peníze, na které si děti přišly, byly výrazně jiné než ty inzerované. Podle výpovědí dětí místo sedmdesáti tisíc rublů (asi 15,5 tisíce korun), dostávaly tři a půl tisíce rublů, od kterých se jim odečítalo patnáct set rublů za ubytování a stravu. Některé tak dostávaly pouze dva tisíce rublů, což odpovídá asi 400 korunám měsíčně. Netřeba dodávat, že při své zátěži mnohé děti školu ani neviděly, píše idelreal.org.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy