Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nerudová chce změnit Ústavu a prezidentské pravomoci: Pomůže to v boji s inflací, hájí se kandidátka

Danuše Nerudová.
Zdroj: Profimedia
Inflace

Kandidátka na prezidenta a ekonomka Danuše Nerudová uvedla, že Česká národní banka (ČNB) rezignovala na boj s inflací. Jejím řešením je změna ústavy, aby prezident potřeboval při výběru guvernéra centrální banky podpis premiéra, jak píše web CNN Prima News. 

„Česko prohrává boj s inflací. Jsme 5. nejhorší v EU. Máme nejvyšší pokles reálných mezd za posledních 20 let. Ani při globální finanční krizi neklesly reálné mzdy o desetinu. A co hůř? ČNB rezignovala, nezvedá úrokovou sazbu a inflace tak dál požírá lidem úspory,napsala Danuše Nerudová na Twitter.

Řešením podle ní je v této situaci zahájit debatu, jestli by o tom, kdo bude guvernér ČNB, neměl rozhodovat kromě prezidenta i předseda vlády.

Skeptičtí ekonomové

Jak ale informoval web CNN Prima News, oslovení ekonomové jsou skeptičtí. Debata o nastavení měnové politiky, zejména v takové mimořádné inflační době, je zajisté správná a oprávněná. Bohužel z úst některých kritiků jde spíše o kritiku osobní. Často tak debata v poslední době sklouzla do podoby – chytří sazby zvyšují, hloupí snižují. Takto ale samozřejmě měnová politika nefunguje,“ uvedl pro již zmíněný web ekonom Martin Slaný z DRFG.

Někteří zase považují její návrh za politickou hru.Nejprve je třeba prokázat, že současné nastavení selhalo a že ČNB provádí jednoznačně špatnou měnovou politiku. To však říci nelze. Takže požadavek kontrasignace vlastně v tuto chvíli nemá opodstatnění. Je proto tedy spíše jen politickým aktem. Je totiž zastřenou snahou ve své podstatě se vymezit hlavně vůči současnému prezidentovi, jenž přece bankovní radní sám a jediný jmenoval,“ nechal se slyšet ekonom Lukáš Kovanda.

Někteří návrh vítají

Našli se ale i tací, kteří její návrh vítají. „Už řadu let upozorňuji na nevhodný způsob jmenování členů bankovní rady, kdy je tato pravomoc koncentrovaná pouze do jedněch rukou bez žádné pojistky. Bylo by vhodné použít stejný přístup jako u jmenování soudců Ústavního soudu, tedy doplnit kontrasignaci Senátem,“ sdělil pro CNN Prima News David Marek z Deloitte.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy