Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nejslavnější český youtuber FIZIstyle rýžuje peníze na propagaci kontroverzního drinku. Pro děti může být životu nebezpečný

Logan Paul a KSE byli původně rivalové. Teď spolu podnikají.
Zdroj: Profimedia.cz
zdraví

Název nového drinku Prime možná spoustě dospělých nic neřekne, ale české děti a teenageři často poslední dobou nemluví o ničem jiném. Téma plechovek a lahví s nápadným nápisem se stalo číslem jedna i na českém YouTube, kde ho pomáhají propagovat desítky tvůrců obsahu, včetně toho nejslavnějšího, a to často bez toho, aby jim za reklamu někdo platil. Nadšení dětí i youtuberů ale brzdí lékaři. Varují, že složení nového nápoje rozhodně není bezproblémové.

Prime se na trhu zjevil jako blesk z čistého nebe. Jeho marketingovými otci se stal jeden z nejsledovanějších youtuberů světa kontroverzní Logan Paul a jeho odvěký rival, taktéž youtuber, KSI. Tihle dva se nejdříve hejtovali na YouTube, pak se jejich spor přesunul do ringu, ale nakonec k sobě (alespoň podle příběhů, které šíří) našli cestu a stali se nejen přáteli, ale hlavně byznysovými parťáky. Díky obřímu počtu jejich sledujících také měli netušené možnosti, jak Prime dostat do světa.

Prime se totiž díky dvěma výrazným tvůrcům stal na YouTube tématem číslo jedna a ten, kdo o něm natočil jakékoli video, si zajistil okamžitě obrovskou sledovanost. Tuzemští tvůrci si příležitost samozřejmě nemohli nechat ujít, a tak se doslova roztrhl pytel s testy tohoto nového "sportovního" nápoje. Protože se dá oficiálně sehnat jen v USA a pár dalších zemích, do hry se zapojili i obchodníci, kteří ho do Česka dovážejí a prodávají za poměrně vysoké ceny. Nejlevněji pořídíte půllitrovou láhev podle webu Nákupy Google asi za 80 korun, v počátcích distribuce to byly ale i dvě stovky. Tedy asi pětkrát vyšší cena, než je ta doporučená v USA.

Propagace zdarma

​Právě tito přeprodejci často sponzorují videa předních českých tvůrců. Známý tvůrce obsahu pro děti FIZIstyle, herní streamer Baxtrix, ale i třeba učitelka a influencerka v jedné podobě Andrea Nguyen – test drinku, jehož název funguje na fanoušky hlavně z řad dětí a dospívajících jako magnet, uveřejnilo obrovské množství influencerů. Od Logana Paula se to jeví jako geniální tah. Video obsahující Prime má třeba na kanálu FIZIstyle přes 1,6 milionu zhlédnutí, což je pro tvůrce velmi lukrativní.

Kdo však již tak nadšený není, to jsou rodiče dětí a hlavně lékaři. Podle těch je složení drinku absolutně nevhodné pro pravidelnou konzumaci, natož u dětí a dospívajících. Na sociální síti X ho podrobil poměrně zdrcující analýze populární lékař, vystupující pod přezdívkou Simmar, který napsal, že by ho svým dětem rozhodně pít nedovolil.

Lékaři i odborníci bijí na poplach

"Zkoumal jsem verze bez kofeinu a zjistil jsem, že jedna půllitrová láhev obsahuje celých 700 mg draslíku. Naopak jen 5 nebo 10 mg sodíku. Pokud dítě (a vlastně i dospělý) vypije takových lahví více, hrozí ohrožení zdraví zvýšenou hladinou draslíku," píše lékař. "Konkrétně se nejvíc bojíme poruch srdeční činnosti a dokonce zástavy," napsal na síť X. "Popravdě nechápu, kdo tenhle drink schvaloval pro EU/ČR a jak se tenhle drink vůbec může prodávat jinde než v lékárnách," podivuje se nakonec.

Poměrně ostrý verdikt má i časopis CZ-Test, který se testy podobných výrobků zabývá. "V jednom Prime drinku je bezmála 200 mg povzbuzující látky. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA přitom považuje za maximální bezpečnou dávku pro děti a mladistvé užití 3 mg kofeinu na kilogram váhy," píše se v uveřejněném testu.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy