Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nečekaný stěr pro šéfa ANO: Babišovi skákali po stromech a čichali si k zadkům, vysmál se mu kníže Lobkowicz

Jiří Lobkowicz setřel Andreje Babiše.
Zdroj: profimedia, koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
Boj o Senát

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je terčem neskutečného posměchu. Do zakladatele nejsilnější opoziční strany se na Twitteru pustil kníže Jiří Lobkowicz, který se svým pohrdavým příspěvkem zastal senátora Tomáše Czernina, člena jiného šlechtického rodu. Právě toho Babiš v jednom ze svých videí nařkl z pobírání stamilionových dotací. Do sporu se zapojil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek či předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. 

Vyostřenější senátní volby Česko snad ještě nikdy nezažilo. A kampaň se nevede jenom v ulicích, ale především na sociálních sítích. Právě na svém facebookovém profilu kandidát za hnutí ANO Jaromír Dědeček obvinil nejen svého protikandidáta Tomáše Czernina, ale hlavně jeho manželku Ursulu, když naznačil, že peníze pro neziskové organizace, ve kterých figuruje, nebyly použité transparentně.

Útok na ženu Tomáše Czernina

„Angažovala se v pěti neziskových organizacích. Tyto subjekty mají se státem od roku 2016 celkem 304 smluv v celkové výši 401 milionů korun. Nic proti neziskovkám a jejich práci ani nic proti lesníkovi, ale není skoro 500 milionů korun pro jednu rodinu až moc? Tak to dopadne, když senátor sedí na dvou židlích. Jako politik má vliv na rozdělování dotací, a zároveň z nich sám profituje. Dvě společnosti navázané na Tomáše Czernina dostaly 142 dotací v celkové výši přes 78 milionů korun,“ napsal na Facebooku Jaromír Dědeček.

A právě toho se chytil i bývalý premiér Andrej Babiš, se kterým aktuálně probíhá soud kvůli údajnému dotačnímu podvodu v souvislostí s Čapím hnízdem, za což mu v krajním případě hrozí až deset let vězení.

Babišova reakce a Lobkowiczův stěr

“Náš kandidát do Senátu Jaromír Dědeček byl první, který našel odvahu tady v regionu upozornit třeba na to, že jeho protikandidát Tomáš Czernin pobírá téměř stomilionové dotace od státu. O jeho soupeři, panu Czerninovi, vám něco řeknu,” napsal Babiš na Twitter ke svému videu, ve kterém označil Czernina za kamaráda Pekarové, obvinil ho, že jako dosavadní senátor tiše přihlížel zdražování energií, nečinnosti vlády a zatajování toho, že slibovaná vládní pomoc lidem a firmám bude jiná, než jak bylo prezentované před komunálními volbami.

Jeho příspěvek nezůstal bez reakcí. Neskutečného stěru se dočkal od knížete Jiřího Lobkowicze. “Pane Babiši, zatímco vaše rodina stále skákala po stromech, jedli banány a navzájem si čichali k zadku, rodina Czerninů téměř 10 století chránila tuto zemi před debily, jako jste vy,” napsal Babišovi šlechtic, jehož příspěvek nezůstal bez reakce.

Kalousek bez banánů a Pekarová o soudu

“Banány? Díky bolševikům, jako byla rodina Babišova, se moje generace dostala volně k banánům až po roce 1990,” napsal na Twitter bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Svého kandidáta do Senátu se zastala i Markéta Pekarová Adamová. “Pane obžalovaný poslanče. Jste to vy, kdo poslední týdny sedává v soudní síni kvůli podezření z neoprávněně pobíraných dotací. Na toastový chleba jste vzal dotaci 100 miliónů korun,” vmetla bývalému premiérovi do tváře předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Czernin se omluvy nedočkal

Tomáš Czernin sice Dědečka vyzval k tomu, aby se jeho ženě omluvil, odpovědi se ale nedočkal. "Hodně mě naštvalo, co napsal o mojí manželce, která je činná v neziskovém sektoru a je opravdu živoucí charitou. Když se na Facebooku začaly probírat dotace, které dostala organizace starající se o potřebné, vyznělo to tak, že jde o peníze, které moje manželka vozí domů. Opak je pravdou. Vždy to dělala jako dobrovolník a ještě tam přispívala vlastními prostředky," cituje senátora iDnes.cz.

"Myslím si, že mezi slušnými lidmi se to nedělá. O mně ať si říkají, co chtějí, já jsem jako politik zvyklý, že se do mě střílí. Vyzval jsem pana Dědečka, aby se omluvil, ale on evidentně nepochopil, co po něm žádám. Dokládá to, že kandiduje za hnutí ANO a tam skutečně asi nevědí, co je to pomoc potřebným," dodal Czernin, který s Jaromírem Dědečkem svede souboj o Senát na Jičínsku a v části Nymburska. Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14 hodin a výsledky budou známé v sobotu vpodvečer.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy