Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nečekané překvapení na zahájení šampionátu v Kataru. Podpořil ho Morgan Freeman, kdysi byl proti

Překvapivá účast Morgana Freemana na slavnostním zahájení fotbalového šampionátu v Kataru.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 7 fotografií

Slavnostní zahájení mistrovství světa ve fotbale se přece jen neobešlo bez věhlasného jména. Přímo na místě fotbalový šampionát v Kataru podpořil hollywoodský herec Morgan Freeman. Ten byl přitom ještě před dvanácti lety proti tomu, aby právě tento emirát v jihozápadní části Perského zálivu v západní Asii ostře sledovaný turnaj pořádal. Podobnou nabídku před ním odmítli britská zpěvačka Dua Lipa či zpěvák a hudebník Rod Stewart. 

Kontroverzní fotbalový šampionát v Kataru je zahájen. A to velkolepou show, jehož hlavní hvězda nebyla dopředu známá. A to nejen kvůli tajnůstkaření organizátorů, ale hlavně proto, že kvůli nerespektování lidských práv katarskou vládou ty největší hvězdy nabídky s díky odmítaly.

Dua Lipa a Rod Stewart řekli ne

„Hodně se spekulovalo o tom, zda vystoupím na zahajovacím ceremoniálu mistrovství světa v Kataru. Nevystoupím a ani se neúčastním jednání ohledně případného vystoupení. Anglii budu fandit na dálku,“ napsala podle BBC.com britská zpěvačka s kosovskými kořeny Dua Lipa s tím, že Katar ráda navštíví, až začne respektovat lidská práva.

„Těším se na návštěvu Kataru, jakmile splní všechny lidskoprávní závazky, které přijal, když získal právo pořádat mistrovství světa ve fotbale,“ dodala zpěvačka, jež určitě dostala nabídku, která se jen těžko odmítala.

To je zřejmé i ze slov Roda Stewarta, který v rozhovoru pro The Sunday Times přiznal, jakou sumu mu z Kataru nabídli. „Před patnácti měsíci mi nabídli přes milion dolarů za to, že tam vystoupím. Odmítl jsem. Není správné tam jít. A Íránci by měli být z mistrovství také vyloučeni za to, že dodávali zbraně Rusku,“ sdělil Stewart a chvíli to vypadalo, že člen jihokorejské popové kapely BTS Jung Kook je jedinou celebritou, která potvrdila účast.

Názorový kotrmelec Morgana Freemana

Jaké tedy bylo pro všechny překvapení, když se na slavnostním zahájení zjevil Morgan Freeman, který vyzval příznivce fotbalu k jednotě. „Fotbal pomáhá překlenout rozdíly mezi námi,” řekl Freeman, který přitom ještě v roce 2010 byl proti tomu, aby se šampionát konal v Kataru, a podporoval neúspěšné Spojené státy. Je tak záhadou, proč nyní obrátil. Roli v tom mohly hrát peníze, nebo změnil názor a myslí si, že se podmínky v Kataru změnily.

Dostupné zprávy říkají ale něco zcela jiného. Například list The Guardian v únoru 2021 přinesl šokující zprávu, že od chvíle, kdy Katar získal právo pořádat mistrovství světa ve fotbale, na jeho území zemřelo 6500 pracovníků z Indie, Pákistánu, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky. Tamější vláda se obhajovala argumentem, že ne všechna úmrtí se týkala lidí pracujících na projektech souvisejících s mistrovstvím světa.

Podle posledních zpráv Amnesty International v Kataru stále funguje moderní otroctví. Na frak tam dostává i svoboda slova, omezená jsou i práva žen a homosexualita je zakázaná zákonem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy