Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Na Česko se ženou velmi silné bouřky s krupobitím: Hrozí i nebezpečné supercely

Na Česko se ženou silné bouřky s kroupami: Hrozí i nebezpečné supercely
Zdroj: Profimedia
počasí

Na Česko se řítí silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové vydali výstrahu s tím, že očekávají krupobití, intenzivní srážky a hrozí i výskyt supercel. 

Na východ Čech a Moravu by měly bouřky dorazit už v sobotu odpoledne, v neděli pak mají zasáhnout celou republiku. Výstraha před silnými bouřkami platí od sobotní druhé hodiny pro Jihočeský kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj a Olomoucký kraj.

Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s intenzivnějšími srážkami a malými kroupami, případně i nárazy větru. Od neděle platí výstraha před bouřkami pro celou republiku. Doprovázet je má silné krupobití, vyloučeny nejsou ani tromby neboli větrné víry. Meteorologové varují, že hrozí rovněž výskyt supercel.


sobota

"Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, na východě území a postupně i na jihu Čech až polojasno a srážky jen ojediněle. Odpoledne a večer zejména na východě Čech a na Moravě místy bouřky, ojediněle i silné. Později přechodné ubývání srážek i oblačnosti. Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, na jihu Čech a na Moravě a ve Slezsku 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C, na západě a severu Čech kolem 10 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s večer zeslábne," uvádí ČHMÚ.

neděle

Převážně oblačno, místy přeháňky, odpoledne a večer i bouřky, ojediněle silné. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, na západě Čech kolem 18 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.



Související články

Další články

Nejnovější kauzy