Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 Victoria Velvet Survivor 2024 - aktuálně

Na Česko se ženou extrémní bouřky. Meteorologové vydali výstrahu, hrozí povodně i kroupy

Bouřky nás budou provázet až do neděle.
Zdroj: profimedia
Předchozí Další
Výstraha

Do Česka vtrhnou silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav vydal na oficiálních stránkách výstrahu, která se týká celé země. Vyloučit nelze ani menší kroupy do dvou centimetrů a přívalové srážky.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu uvedli, že do Česka dorazí silné bouřky a přívalové deště. Výstraha je v platnosti od pátečních 11 hodin dopoledne a bude přetrvávat po celý zbytek dne.

„Lokálně se budou vytvářet bouřky s přívalovými srážkami kolem 30 mm za krátký čas, ale vzhledem k nasycení zejména na západě a jihozápadě území mohou i nižší úhrny způsobit rychlé vzestupy malých toků a lokální zatopení. Nelze vyloučit ani menší kroupy do 2 cm,“ uvedli meteorologové na oficiálních stránkách a dodali, že bouřky se budou pohybovat velmi pomalu k severu.

Zmírnění následků

„V opakovaných bouřkách může napršet i kolem 50 mm srážek. S nižší pravděpodobností se v bouřkách mohou vyskytnout menší kroupy,“ uvedli na Twitteru.

Meteorologové přidali ještě doporučení ke zmírnění následků jevu. „Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Možnost izolovaných škod větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi,“ uvedli.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy