Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Na Česko se řítí bouřky: Připravte se na supercely, blesky a kroupy

Počasí na víkend: Řítí se bouřky, hrozí supercely
Zdroj: Pixabay
BOUŘKY A OCHLAZENÍ

Na Česko se valí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav před nimi vydal varování. Jejich řádění by mělo začít po poledni, varování platí ve všech krajích Česka až do deváté hodiny večerní. Podle meteorologů by mohly v rámci bouřek přijít přívalové deště a rozvodnit se malé toky, hrozí i supercely a kroupy.

Podle informací ČHMÚ začnou bouřky na našem území již v brzkých odpoledních hodinách, varování je vydáno do deváté hodiny večerní. "Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky," píší meteorologové na svém webu.

Hrozí kroupy a supercely

S ohledem na vyšší střih větru je poměrně pravděpodobný také vznik supercel a to víceméně kdekoli na území ČR - včetně oblasti Čech odpoledne a v podvečer za frontou,“ napsal ČHMÚ.

"Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," doplňují meteorologové varování.

V sobotu by mělo být oblačno až polojasno, přechodně zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Postupně místy bouřky, i silné. Výstrahu na sobotní bouřky vydal ČHMÚ také na sociálních sítích. K večeru od severozápadu ubývání srážek i oblačnosti. Nejvyšší teploty 26 až 30 °C, na východě 30 až 34 °C, na horách kolem 21 °C.

V neděli bychom si podle předpovědi měli od bouřek i tropických teplot odpočinout. Bude jasno až polojasno, na jihu Čech při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 27 až 31 °C, na severovýchodě území 25 až 28 °C, v 1000 m na horách stejně jako dnes kolem 21 °C.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy