Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Muž (30) z Prostějovska ubodal členy své rodiny k smrti: Nenávist ve mně zvítězila, řekl u soudu

Ilustrační foto.
Zdroj: profimedia
Brutalita

Třicet let vězení, případně doživotí, navrhla státní zástupkyně v obžalobě muži za loňskou trojnásobnou vraždu v Kostelci na Hané na Prostějovsku. Žalobkyně to uvedla při čtení obžaloby. Nejde o závěrečný návrh, teprve začalo dokazování. Případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Brně. Tehdy devětadvacetiletý muž podle obžaloby zavraždil loni v dubnu bratra, sestru a otce. Muž se k činu přiznal, uvedl, že nenávist u něj zvítězila. Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Tragédie se stala minulý rok 29. dubna. Podle státní zástupkyně Evy Žďárské se muž vyzbrojil dvěma speciálními noži, bojovým s čepelí 20,5 centimetru a zákopovým s čepelí o délce 19 centimetrů. Po odchodu otce do práce nejprve zaútočil na svého třiadvacetiletého bratra, zasadil mu asi 80 bodných a sečných ran. Podobným způsobem napadl i jednadvacetiletou sestru, když se vrátila z venčení psa. Sestře podle žalobkyně zasadil 104 ran.

Při čekání na další členy rodiny si pak brousil nože. Ušetřil pouze svou nejmladší, sedmnáctiletou sestru, kterou donutil se svléknout do spodního prádla a zamkl ji na toaletě. Nakonec zaútočil na sedmapadesátiletého otce, který se vrátil z práce. Muž se pokusil utéci, pachatel ho však pronásledoval a venku před domem ho ubodal. Podle žalobkyně mu zasadil 66 ran. Všichni tři zemřeli na vykrvácení. „Poškozené opakovaně bodal, způsob provedení lze označit za zvlášť surový, v případě sestry za trýznivý,“ uvedla žalobkyně. Muže kromě vraždy viní i z vydírání, a to kvůli donucení nejmladší sestry.

Nenávist ve mně zvítězila, řekl

Muž se k vraždám plně doznal. Uvedl, že ho otec a sourozenci bezdůvodně uráželi a vymýšleli si k tomu i nejrůznější záminky, chtěli, aby se už odstěhoval. On si ale nedokázal najít stabilní práci. „Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky. Nenáviděl jsem všechny tři, asi stejně,“ uvedl muž. Doplnil, že ho jejich urážky vnitřně štvaly a že se cítil hrozně. Mladší sestře podle něj ublížit nechtěl. Na záchodě ji podle svých slov zavřel proto, aby nezavolala policii.

Policii a záchrannou službu tehdy přivolal čtrnáctiletý chlapec, který kolem domu procházel. Pobodanému muži před domem se pokoušel poskytnout první pomoc. Pachatel mezitím vešel do domu, zamkl a šel do pokoje, kde čekal na policii. Podle policie při zatýkání nekladl odpor.

Podle kriminalistů muž dosud nebyl stíhaný, při útoku nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Motivem byly problémy v rodině. Před policisty vypověděl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy