Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Mrazivé video z Ukrajiny: Putinovi vojáci se v Chersonu pokusili upálit rodinu zaživa

Válka na Ukrajině.
Zdroj: profimedia
+ Další 3 fotografie
válka na ukrajině

Z některých praktik ruských vojáků mrazí. Na Facebooku skupiny Češi na Ukrajině se objevilo video zachycující zvukovou stopu toho, jak se vojáci snaží upálit zaživa běžnou ukrajinskou rodinu. Správci stránky doprovodili video komentářem, že Cherson není ani fronta, ale jen teror.

To, že některé praktiky ruských vojáků jsou daleko za hranicemi běžného chápání, se už ukázalo několikrát. Páchají závažné válečné zločiny, zabíjejí, mučí a znásilňují civilisty. Tentokrát se však objevila nová věc, kterou jsme od začátku ruské invaze na Ukrajinu zatím ještě neviděli.

Je to teror

Čeští občané, kteří fungují na Ukrajině a snaží se pomoci místním v boji proti ruské agresi, vytvořili na Facebooku skupinu "Češi na Ukrajině". Právě v oné skupině se objevilo video, které zachycuje zvukovou stopu toho, jak se ruští vojáci snaží upálit zaživa běžnou ukrajinskou rodinu. "Cherson není ani fronta, je to jen teror. To může dělat jen tak zlý člověk, že si to ani nedokážeme představit. Proto je těžké uvěřit tomu, že je to pravda," napsali k videu naši krajané.

Video pouze podtrhuje skutečnost, že Putinova armáda má za úkol ničit a demoralizovat ukrajinské občany. Je otázkou, nakolik vojáci pouze poslouchají rozkazy a nakolik jsou tato zvěrstva činy, které dělají z vlastní vůle.

Putinův projev

Již za tři dny to bude rok od vypuknutí války na Ukrajině. Vladimir Putin se rozhodl promluvit o bojích na sousedním území a prozradil, jak hodlá postupovat. "V únoru 2022 jsme nepochybovali o tom, že všechno bylo připraveno pro to, aby Kyjev zaútočil na Donbas. To vše bylo zcela v rozporu s dokumenty přijatými Radou bezpečnosti OSN. Ještě jednou bych rád zopakoval, že oni začali válku a my jsme reagovali silou, abychom je zastavili," uvedl Putin.

Šéf Kremlu na závěr svého více než hodinového projevu uvedl, že Rusko pozastavuje svoji účast na smlouvě New START se Spojenými státy. Smlouva pojednává o jaderných zbraních a jejich omezení a moderaci, jak uvádí agentura Reuters.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy