Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ministerstvo zdravotnictví sděluje rady, jak se vyrovnat s tragédií na fakultě: Omezit alkohol, hýbat se a říci si o pomoc

+ Dalších 21 fotografií

Češi a celá Evropa se vzpamatovávají z otřesného činu, kterého se dopustil David K. Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze zastřelil 14 lidí a desítky dalších zranil. Situace je velmi těžká na psychiku, a proto Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) zveřejnil několik rad, které na sociální síti X vydalo ministerstvo zdravotnictví. 

"Všichni jsme nyní otřeseni a prožíváme silné emoce. Šok, smutek, otupělost, strach, hněv a další pocity jsou normální reakcí na mimořádnou událost. Zvládnout tyto pocity není snadné a každý z nás je zpracovává různým způsobem. I proto je důležité nyní věnovat pozornost svému duševnímu zdraví," uvádějí v úvodu textu odborníci, jejichž rady zveřejnilo na síti X ministerstvo zdravotnictví.

Omezit alkohol a jít ven

Krizové linky

Krizová linka SPIS pro blízké a pozůstalé:

227 272 225

Linka bezpečí pro děti a mládež:

11 61 11

Linka první psychické pomoci:

11 61 23

Modrá linka:

608 902 410 nebo 731 197 477

Pražská linka důvěry:

222 580 697

In IUSTITIA

773 177 636 nebo 800 922 922


Jako první z rad ministerstvo uvádí omezení sledování médií a sociálních sítí. "Nadměrné vystavení obrazům znepokojivé události (...) může vyvolat traumatický stres u lidí, kterých se událost přímo nedotkla," uvedli jeho zástupci. Zcela vyhnout by se těmto informacím měli lidé před spaním. "Pokud vás zpravodajství zahlcuje, dejte si od zpráv pauzu," doplnili.

Dále pak odborníci varují před nadměrným užíváním alkoholu. "Alkohol a jiné návykové látky mohou vaše negativní pocity prohloubit, místo toho, aby zmírňovaly stres. Také negativně ovlivňují váš spánek, proto omezte jejich konzumaci a raději hledejte bezpečnější možnosti, jak pracovat s pocity napětí a stresu."

Pokud se lidé potřebují zbavit napětí v těle, nejlepší je se hýbat. "Pohyb dokáže spálit adrenalin a uvolnit dobré endorfiny, i když se vám zdá, že to poslední, na co nyní máte chuť, je věnovat se sportu." Lidé by mohli zkusit například chůzi, běh či plavání. Ale pomůže i běžná pěší procházka, třeba i trochu svižnější, anebo také vycházka se psem.

Komunikace je důležitá

Příznaků depresí i úzkostí podle dříve publikovaného průzkumu v české společnosti přibývá, mezi roky 2010 až 2021 to byl nárůst o více než pětinu. Zásadní vliv na duševní zdraví mají podle odborníků právě velké negativní události jako v posledních letech pandemie onemocnění covid-19 či nekončící válka na Ukrajině.

Lidé by se neměli bránit bolestivým emocím ani tomu dát jim průchod, třeba i pláčem nebo slzami. Je třeba dát jim také dostatek času na uzdravení. Pokud se lidé necítí psychicky dobře, neměli by se obávat říci si o pomoc, ať už svým blízkým nebo profesionálům. "Pomáhá mluvit s lidmi, kterým důvěřujete. Osobní kontakt je důležitý pro zotavení psychiky, pokud jej nemáte k dispozici, komunikujte alespoň na dálku," uvedli. Lidé si v takové situaci nemusí povídat o traumatické události, útěchu jim podle odborníků přináší i pocit spojení s blízkými.

Různé organizace nabízejí pomoc krizových interventů, psychoterapeutů nebo duchovních, kontakty uvedla například Psychiatrická nemocnice Bohnice.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy