Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Matka chtěla odložit půlročního Tomáška v nemocnici: Když to nevyšlo, nacpala ho do babyboxu

Babybox v Brně: Matka do něj nacpala půlroční dítě
Zdroj: Profimedia
Babybox

Do brněnského babyboxu bylo odloženo půlroční dítě. Matka dítěte nejdříve oslovila vrátného Nemocnice Milosrdných bratří v Brně a chtěla nechat dítě u něj, ten to ovšem zamítl. Následně šla proto k babyboxu a dítě nacpala tam, jak informoval zakladatel babyboxů, Ludvík Hess, na svých stránkách.

Incident se odehrál kolem čtvrté hodiny odpolední v Brně. Žena podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse nejdříve oslovila vrátného v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří a řekla mu: „Chci u vás odložit dítě.“

Jenže vrátný ženě odvětil, že jí nemůže vyhovět a přivolal službu konajícího dětského lékaře Petra Lavického. Ten ho také odmítl převzít. Dítěti totiž bylo již od pohledu více než půl roku.

Dostal jméno Tomáš

„Máme tu neonatologii a na velké děti nejsme vybavení. Obraťte se na oddělení sociálně-právní ochrany dětí,“ dozvěděla se podle Ludvíka Hesse. „Žena vyšla na ulici, zabočila doleva, po několika desítkách metrů došla k babyboxu a klučíka do něj natlačila. Petru Lavickému nezbylo než konat – vyzvedl chlapečka z babyboxu, a když jsem mu zavolal, slyšel jsem v telefonu jeho hlasitý křik. Petře, dejte mu najíst, požádal jsem," líčil dál Hess. Kluk dostal jméno Tomáš a jedná se tento rok o třetí dítě odložené do babyboxu.

Babyboxy jsou bezpečné

V Česku je osm desítek babyboxů, které mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí, o které se rodiče nechtějí nebo nedokážou postarat. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zakladatel babyboxů ujišťuje, že jsou naprosto bezpečné. „Ve chvíli, kdy se dvířka otevřou, přichází první signál. Ten jde do počítače, který je umístěný v místnosti stálé služby v blízkém nemocničním zařízení. A kromě toho putuje do počítače v sídle mého spolku a jde také do počítače výrobce a servismana Zdeňka Juřici,“ vysvětlil Hess pro eXtra.cz.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy