Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a další politici uctili Jana Palacha: Česko si připomíná výročí tragické události

Politici uctili památku Jana Palacha.
Zdroj: Profimedia/Denisa Bartoňová/eXtra.cz/koláž
+ Dalších 55 fotografií
pieta

Česko v úterý uctilo památku Jana Palacha. Od úmrtí mladého studenta, který svým činem chtěl probrat národ z letargie v době sovětské okupace, uběhlo již 55 let. Před budovu Národního muzea přišla položit věnec a zapálit svíčku řada politických osobností. Na místě nechyběla ani redakce eXtra.cz. 

Od upálení Jana Palacha uběhlo 55 let. Mladý student v lednu 1969 dobrovolně zemřel v plamenech na protest proti tomu, že ruští vojáci, kteří přijeli v tancích v srpnu 1968, se stále nemají k tomu, aby z naší země odešli a "dočasnou" okupaci ukončili, a že ani českoslovenští politikové nejeví žádnou snahu stav věcí změnit a podřizují se diktátu z Moskvy. Před budovou Národního muzea bylo vytvořeno pietní místo, kam přišly uctít památku i známé politické tváře. Reportéři eXtra.cz pro vás vše zdokumentovali.


Položit květinu přišla například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která dorazila společně s Olgou Richterovou nebo Karlem Havlíčkem. Politikové zapálili svíčku. Před budovu Národního muzea přišel i premiér Petr Fiala a přinesl velkou kytici.

Politici uctili památku Jana Palacha

Památku oběti Jana Palacha přišel uctít i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. "Dnes jsem se poklonil památce Jana Palacha, který před 55 lety položil svůj život za to, aby probudil společnost z letargie po invazi sovětských vojsk. Čest jeho památce. I když komunisté chtěli, abychom na něj zapomněli, zapomenut nebyl a v roce 1989 i s jeho jménem na rtech občané komunisty skutečně svrhli a vykročili ke svobodě. Na cestě do zapomnění je dnes naopak komunistická strana a je to tak v pořádku," napsal na sociální sítí X.


Teprve dvacetiletý student zemřel na následky těžkých popálenin tři dny poté, co se polil benzinem a zapálil. Svým činem usiloval o to, aby probudil národ ze šířící se rezignace, a chtěl veřejnost vyburcovat k odporu proti okupantům a nastupující normalizaci. Od roku 2014 je 16. leden v České republice stanoven významným dnem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy