Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Leitgeb chce defenestraci, naštvaná Nerudová, zklamaný Pavel: Česko rozzuřil Senát

Leitgeb, Pavel i Nerudová jsou nespokojení.
Zdroj: Koláž eXtra.cz/Herminapress
+ Dalších 5 fotografií
Nesouhlas

Českou republikou hýbe neschválení takzvané Istanbulské úmluvy Senátem. Ta souvisí s prevencí a potíráním násilí na ženách a domácím násilím. K neschválení se na svých sociálních sítích vyjádřili prezident Petr Pavel, influencerka Nikol Leitgeb nebo bývalá kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. 

V roce 2016 podepsalo Česko Istanbulskou úmluvu, ovšem aby mohla v zemi platit, musel by ji ratifikovat Senát a Sněmovna a také podepsat prezident. Jenže celá věc skončila už u Senátu, ten ji totiž po sedmi hodinách hlasování a debat neschválil. Pro ratifikaci bylo pouhých 34 ze 71 senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy.

V Istanbulské úmluvě se státy zavazují k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby. Počítalo se i se zaškolením policistů, soudů a zdravotníků.

Leitgeb volá po defenestraci

Influencerka Nikol Leitgeb sdílela na Instagramu fotky z článku, kde se o neschválení Istanbulské úmluvy píše, a následně odkryla i seznam senátorů, kteří hlasovali proti. „Co se to tady doprd*le děje? Neuvěřitelný,“ rozčilovala se Leitgeb a volala po defenestraci.

K neschválení se vyjádřil na sociální síti X také prezident Petr Pavel. „Úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí jsme měli ratifikovat už dávno. Jsme jedním z posledních států Evropy, který se k ní dosud nezavázal a není žádný skutečný důvod, proč to dále odkládat. Doufám, že souhlas Senátu bude jedním z posledních kroků,“ uvedl Pavel.

Naštvaná Nerudová

Bývalá kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová byla z hlasování také velmi smutná. „Dnes večer jsme prohráli úplně všichni. Ženy, muži, celá naše společnost. Hlasování v Senátu je smutným vzkazem části politiků všem ženám a dívkám. Už v prezidentské kampani jsem Istanbulskou úmluvu jasně podporovala. Všichni musíme udělat více v boji proti násilí na ženách. Dnešní hlasování pana senátora i chybějící hlasy mě fakt štvou,“ napsala na sociální síti X.

A svou nespokojenost vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan. „Senát o dva hlasy neschválil ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Mrzí mě to neskutečně. Děkuju všem senátorům a senátorkám, kteří ratifikaci podpořili. A rozhodně neskládáme ruce do klína: v oblasti domácího a sexualizovaného násilí je spousta dalších věcí, na kterých můžeme a musíme pracovat. Redefinice znásilnění. Zákon o domácím násilí. Dětský certifikát. Pomoc obětem, edukace policistů a soudců,“ napsal.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy