Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Zrádci (reality hra)

Langoš za dvě stovky, kebab skoro za tři. Za jídlo na Colours of Ostrava si pořádně připlatíte

Tento stánek prodává obyčejný langoš za sto sedmdesát korun. To je cena za dražší polední menu v restauraci.
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
Předchozí Další
+ Dalších 7 fotografií
ceny

Zdražování zasáhlo i hudební akce. Na právě probíhajícím festivalu Colours of Ostrava, kterého se účastní i redakce eXtra.cz, je pořádně draho. Nejvíce to návštěvníci pociťují na cenách občerstvení, které v některých stáncích dosahují doslova astronomických hodnot. Pokud se na festival vydá vícečlenná rodina, náklady na občerstvení se mohou vyšplhat do tisíců korun denně. Žádná levnější ekonomická možnost, kdy by lidé nemuseli za jídlo dávat přemrštěné částky, na festivalu prakticky neexistuje.

Kdyby člověk nevěděl, že je na Colours of Ostrava, jednom z nejznámějších a největších hudebních festivalů v zemi, snadno by si ho spletl s obrovským food festivalem. Jídla a možností, čím se občerstvit, je na akci neuvěřitelné množství a snad neexistuje kuchyně, která by tu neměla svého zástupce. Bohužel ale první, co hladového návštěvníka koncertů upoutá, jsou ceny takového občerstvení. Ty totiž rozhodně nejsou malé.

Kebab i langoš za dvě stě

Asi nejrozšířenějším a nejoblíbenějším jídlem, které je u stánků i v rukách návštěvníků vidět, je kebab. Za malý dürüm, tedy maso s omáčkou a salátem v obilné placce, zaplatíte za normálních okolností v Ostravě kolem sto třiceti korun. Ne tak na festivalu, kde ceny začínají na sto devadesáti korunách a končí těsně pod třemi stovkami. Podobně jsou na tom langoše. Smažená placka z těsta potřená kečupem a sýrem se dá pořídit od sto dvaceti korun, našli jsme ale stánky, které jídlo s výrobními náklady v řádu korun prodávají i za dvě stovky.

Kde se vzala drahota?

Nutno dodat, že provozovat stánek na festivalu není levná záležitost, stánkaři musí platit nemalé peníze pořadatelům a celý běh stánku také přináší velké náklady, ale je skutečně k zamyšlení, zda by mastná placka potřená kečupem měla být místy dražší než polední menu ve většině restaurací v Česku. I ty mají nemalé náklady, platí nájem i zaměstnance stejně jako výše zmínění stánkaři.

Pokud člověk na festival dorazí se čtyřčlennou rodinou, každé jídlo, které rodině koupí, velmi snadno dohromady překročí částku tisíc korun. Jakékoli ekonomičtější řešení přitom přichází v úvahu jen těžko. Vlastní svačinu si do areálu návštěvníci vzít nesmějí, vycestovat z areálu za levnějším občerstvením je vzhledem k jeho vzdálenosti od centra i časovým možnostem takové rodiny prakticky nereálné.

Pivo je pořád za hubičku

Rozdíl v cenách před a za festivalovými branami je ještě markantnější, když se člověk podívá na cenu točeného piva. Ta je totiž oproti vyšroubovaným cenám občerstvení velmi příznivá. Kelímek desítky Radegastu tu totiž pořídíte za čtyřicet devět korun, což je s přihlédnutím k tomu, že jde o festival, až nebývale nízká cena. Na konkurenčních festivalech je pivo i o desítky korun dražší. Na ceny u některých stánků se můžete podívat v naší galerii.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy