Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Křížkování není kroužkování: Stranám tím můžete i uškodit, varují politologové

Komunální a senátní volby.
Zdroj: Profimedia.cz
komunální volby

V komunálních volbách, které se právě konají, plánuje mnoho voličů křížkovat své kandidáty napříč stranami. Jenže jak upozorňují oslovení politologové, ve skutečnosti tím můžete vámi zvoleným stranám naopak uškodit. "Raději bych hlasoval pro celou kandidátku," radí pro eXtra.cz politolog Pavel Šaradín.

Plánujete křížkovat u komunálních voleb? Pak byste si měli dát pozor, aby vaše konání mělo vůbec smysl. Systém u těchto voleb je totiž velmi složitý a v mnoha případech je lepší zaškrtnout celou kandidátku.

"Kroužkování má smysl jen při kombinované volbě, proto si lidé musí rozmyslet, jestli je pro ně víc stranická značka, nebo konkrétní osoby," vysvětluje pro eXtra.cz politolog Lukáš Jelínek.

"V zásadě záleží na místních podmínkách a velikosti obce. Obecně ale platí, že pokud volím jednu stranu a k tomu rozdám pár hlasů napříč kandidátkami, pak to znamená, že se nejdříve preferenční hlas připíše straně. Teprve po splnění podmínky, že dotyčný kandidat má o 10 procent více hlasů, než činí průměr dané kandidátky, se má preference potvrdí. Takže raději bych hlasoval pro celou kandidátku," doplňuje ho pro eXtra.cz politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Křížkování není kroužkování

Před křížkováním ve velkých městech varuje i Michal Škop ze sdružení KohoVolit.eu. "Čím více má obec obyvatel a čím více kandiduje stran, tím je nižší šance si zvolit konkrétního kandidáta," řekl ČTK Škop. Ve velkých městech podle Škopa v podstatě křížkování ztrácí smysl, protože "je malá šance, že někdo přeskočí dopředu, nebo že někdo vypadne". "Křížkování není kroužkování," uvedl politolog s poukazem na rozdíl mezi obecními a parlamentními či krajskými volbami, v nichž lidé mohou preferenčními hlasy podpořit zvolení až čtyř konkrétních kandidátů. V komunálních volbách mohou křížkem označit tolik kandidátů, kolik je členů zastupitelstva, primárně tak ale budou volit strany zakřížkovaných kandidátů, dodal Škop.

Křížkováním kandidátů ze spodních míst pořadí tak nelze podle politologa zabránit zvolení výše postavených kandidátů. Občas se to podle statistických dat podaří v malých a středně velkých městech, ve velkých je to nepravděpodobné. Systém hlasování v komunálních volbách je podle Škopa nejkomplikovanější ze všech typů voleb. Lidé v nich mohou hlasovat jen pro jednu stranu, nebo vybrat tolik kandidátů, kolik je členů zastupitelstva. Mohou ovšem také obě metody zkombinovat.

Jak volit v komunálních volbách

Pro jednu stranu bude volič hlasovat tak, že označí křížkem políčko u jejího názvu. V takovém případě dostanou jeho hlas kandidáti v pořadí, jak jsou uvedeni na hlasovacím lístku, a to až do počtu míst v zastupitelstvu. Mohou také podpořit přednostní zvolení jednotlivých kandidátů zvolené strany zakřížkováním políčka u jejich jména, v praxi tím ale spíše podpoří celou kandidátku.

Podobně mohou lidé zakřížkovat současně stranu a některé kandidáty z jiných uskupení, jímž dají fakticky jen část váhy svého hlasu. V takovém případě opět podpoří především strany, jejichž jednotlivé kandidáty označili. Za preferovanou stranu část váhy jejich hlasu dostanou kandidáti v navrhovaném pořadí a v počtu, který odpovídá rozdílu mezi počtem členů zastupitelstva a počtem jednotlivých zakřížkovaných kandidátů.

Jednotlivé kandidáty mohou lidé označit křížkem u jejich jména v počtu, který odpovídá počtu členů voleného zastupitelstva. Při zakřížkování vyššího počtu kandidátů by hlas musel být vyřazen jako neplatný.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy