Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Konec centra pro narkomany: Naše chyba, lidi se tu chovají hrozně, říkají klienti

Centrum pro narkomany končí: Co tomu říkají klienti a místní
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
+ Dalších 14 fotografií
REPORTÁŽ

Městská část Praha 5 se rozhodla vypovědět z pronájmu neziskovou organizaci Progressive, která v Mahenově ulici osmnáctým rokem provozuje kontaktní centrum pro uživatele návykových látek. Redakce se vypravila na místo zjistit, jak vypadá situace v okolí a co na zrušení centra říkají jak jeho klienti, tak místní obyvatelé. Názory se hodně různí.

Ředitel organizace Progressive Vojtěch Janouškovec a ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová v otevřeném dopise varují před tím, že rozhodnutí Rady MČ Praha 5 může hlavní město připravit až o třetinu současných kapacit adiktologických služeb.

Tento krok proto podle nás není účinným řešením situace, naopak současný stav nejen v rámci MČ Praha 5, ale i v dalších částech Prahy významně zhorší. Obyvatelům Prahy, kteří se potýkají se závislostí, budou mnohem hůře dostupné podpůrné sociální služby, bude ohroženo i veřejné zdraví vyšším rizikem šíření infekčních onemocnění. To vše citelně naruší sociální rovnováhu v hlavním městě,“ stojí v otevřeném dopise adresovaném Praze 5.

Mahenova ulice na pražském Smíchově je nepříliš dlouhá ulička poblíž známé křižovatky Anděl. Kromě hospody, kadeřnictví a několika obchodů je tu také centrum Progressive pro drogově závislé. Kromě rozličných služeb pro své klienty nabízejí i výměnu jehel a stříkaček, testy na nakažlivé choroby, případně poradenství, jak s drogami přestat. Je tedy jasné, že koncentrace drogově závislých v okolních ulicích bude větší než jinde.

Kam se klienti chtějí přesunout

Co to ale znamená prakticky? Tramvajová zastávka U Zvonu, která se nachází poblíž, slouží jako improvizovaná čekárna. Za rohem od centra čeká hlouček jeho klientů, dáváme se s nimi do řeči. Asi třicetiletý Petr patří mezi klienty centra několik měsíců. "Co budeme dělat, až centrum zavřou? Půjdeme prostě jinam. Asi na Skalku," říká Petr a jeho kamarádka, která sedí vedle na kufru, přitakává. "Prostě půjdeme do káčka," mluví o centru Sananim, které je na Skalce.

Zatímco mluvíme s Petrem, jeho soused si bez okolků natahuje do stříkačky drogu a vpichuje si ji do hřbetu ruky, na obrubníku doslova několik metrů od tramvajové zastávky, uprostřed rušného provozu. Všichni v kroužku vědí, že jsme novináři, pohybují se ve veřejném prostoru a nemají problém se fotit, proto obličeje aktérů nerastrujeme. Místní na podobné scény už příliš nereagují, několik překvapených pohledů ale přesto registrujeme.

Můžeme si za to sami, říkají narkomani

"Za to, že se centrum zavírá, si můžeme tak trochu sami, lidi se tu chovají hrozně," říká Petr a dodává, že spousta klientů centra nedodržuje základní slušnost a mnozí kolem objektu spí, vykonávají potřebu či si přímo aplikují drogy. V blízkém parku potkáváme asi pětadvacetiletou Markétu, která sice z centra vyšla, podle svých slov je však již z užívání drog venku. Potvrzuje, že vina je hlavně na klientech, kteří prostě nejsou schopni respektovat základní pravidla.

"Přijdou sem úplně sjetí, odhazují tu buchny (stříkačky, pozn. red.), i když jsou tu na ně specializované kontejnery. Kdyby to několikrát denně neuklízeli, je tady toho plno," říká. O drogově závislé si starost nedělá, stejně jako podle dalších se prostě přemístí jinam. Problém se tedy dost možná jen přesune na jiné místo.

Co na centrum říkají místní

Co vlastně na přítomnost centra říkají místní? V kadeřnictví, které je prakticky naproti, pro něj příliš pochopení nemají. "Já chápu, že zařízení pro tyhle lidi musí fungovat, ale tohle je prostě moc. Každé ráno odklízíme z našeho parapetu stříkačky, kolem kterých procházejí maminky s dětmi. Dost často nám někdo počůrá dveře, případně tu najdeme spícího člověka," říká drobná padesátnice, která má kadeřnictví pronajaté.

Podobné to je i v hospodě, která je o dva domy dál. "Co vám na to mám říct? Kdo by něco takového poblíž chtěl? Naštěstí si umím zjednat pořádek a všechny problémové lidi tu rychle vyřeším," naznačuje svůj styl vrchní číšník. Z rozhovorů je poznat, že místní moc dobře chápou, že podobné centrum prostě hlavní město potřebuje, ale mít něco podobného v blízkém sousedství chce notnou dávku trpělivosti. Další dění kolem centra a důsledky jeho uzavření budeme v redakci eXtra.cz bedlivě sledovat.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy