Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Konec čekání na hranicích: Chorvaté otevřeli průlomovou stavbu. Most postavili za pouhé čtyři roky

Most Pelješac spojuje nejjižnější část Chorvatska se zbytkem země.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
Stavba

Konec dlouhého čekání na hranicích. Chorvaté otevřeli v Dalmácii most na poloostrov Pelješac, díky čemuž vznikne nepřerušené spojení mezi nejjižnějším Chorvatskem a zbytkem země. To je odděleno krátkým úsekem pobřeží v Neumu, kde má Bosna a Hercegovina přístup k Jaderskému moři a dříve bylo nutné čekat i dlouhé hodiny na hranici. Revoluční stavba ale vše mění. Informoval o tom premiér Andrej Plenković pro portál Total Croatia News.

"Jsme na to velmi hrdí," řekl při otevření mostu, ke kterému došlo v úterý 26. července, premiér Andrej Plenković pro portál Total Croatia News. Podle předsedy vlády projekt mostu Pelješac dále posílí vazby mezi Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou. "Cílem bylo zmírnit tok lidí a zboží přes pobřežní Neum," vysvětlil politik.

Most je dlouhý 2140 metrů a překlenuje úžinu mezi obcí Komarna na pevnině a obcí Brijesta na poloostrově Pelješac. Na ten doposud nebylo možné se dostat jinak než po pevnině přes hranice s Bosnou a Hercegovinou. Nejjižnější část Chorvatska a zbytek země totiž odděluje bosenské území, přes které má země přístup k Jaderskému moři.

Most postavili za 4 roky

Za majestátní stavbou stojí čínská společnost China Bridge and Road Corporation. Práce na mostě byly oficiálně zahájeny 31. července 2018, dokončení tak zabralo bez pár dní přesně čtyři roky. Za návrhem pak stojí Marjan Pipenbaher. "Tento most je megastavba, ale nejen kvůli své velikosti a délce. Byl postaven v oblasti, kde byly velké problémy se základy; v seizmické oblasti jižní Dalmácie, Černé Hory a Albánie jsou častá zemětřesení," cituje architekta portál Novinky.

Podle ředitele Chorvatského turistického sdružení Kristjana Staničiće pak jde o jeden z nejdůležitějších strategických projektů v historii Chorvatska. "Znamená ještě lepší dopravní dostupnost Dubrovníku, naší turistické perly a jedné z nejoblíbenějších chorvatských destinací, stejně jako celého poloostrova Pelješac," uvedl.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy