Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kdo přijde po Navalném: Svět s obavami čeká další kroky Putina. Peklo teprve přijde, míní sociolog

Vladimir Putin se smrtí Alexeje Navalného rozhodl vládnout strachem. Peklo teprve přijde, míní sociolog
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 10 fotografií
rusko

Vladimir Putin má totální kontrolu nad domácí politikou, shodují se experti po celém světě. Smrt Alexeje Navalného, jeho nejhlasitějšího kritika, který zemřel v lágru na Uralu za nevyjasněných okolností, jen upevnila pozici šéfa Kremlu. Příští měsíc jej čekají předem vyhrané volby, a ruský prezident tak bude mít možnost vládnout zemi nejdéle v historii, déle než Stalin. Píše o tom ruský opoziční web Meduza. 

Vladimir Putin se na svém pátečním setkání s dělníky a státními médii v Čeljabinsku nezvykle usmíval, a dokonce vtipkoval s reportéry. Guardian podotýká, že to dost možná bylo i kvůli tomu, že si je ruský prezident vědom své nezranitelnosti a toho, že mu smrt jeho nejhlasitějšího kritika prostě projde.

Vladimir Putin udržuje strach

Optimismus rozhodně v Rusku nevládne. "Putin vládne udržováním strachu v lidech. Strach má moc mobilizovat lidi. To je strach jeden o druhého, z mocného tyrana, ze zákeřného nepřítele. Toho strachu je tolik, že se mění ve strach z budoucnosti: když se člověk skutečně bojí, nepotřebuje skutečnou hrozbu, bojí se všeho," píše pro ruský opoziční web Meduza prominentní sociolog Grigorij Judin.

Peklo teprve přijde

Zároveň také dodává, že Alexej Navalnyj byl Putinovým přesným opakem. "Navalnyj tomu čelil politikou naděje. Alexejovo neustálé vtipkování ze zdánlivě nesnesitelných podmínek je nejen hrdinstvím, ale i střízlivou vypočítavostí. Když jste vsadili na naději, musíte ji vydržet až do konce, to je vaše síla," říká o Navalného vystupování z vězení.

Judin také předpovídá, že ty nejhorší časy do Ruska ještě zdaleka nedorazily. "V Rusku rádi říkají, že je největší tma před úsvitem. Myslím, že je to pravda - jen stěží teď víme, jak vypadá skutečná temnota. Vypadá to, že se začíná stmívat. Slunce zmizelo," zakončuje sociolog nepříliš optimisticky svůj článek.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy