Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Josef Středula se pustil do vlády: Uložila se k zimnímu spánku, pro občany nedělá nic, říká

Hostem pořadu eXtra host byl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů a kandidát na prezidenta Josef Středula. Na vládní politice nenechal nit suchou. "Vláda nekoná ve věcech, kde konat má, a na lidi pravděpodobně vůbec nemyslí," uvedl kandidát na prezidenta, který představil i vlastní recepty, jak bojovat s rostoucími cenami. Petru Fialovi například podle svých slov doporučil redukovat marže.

"Vláda se uložila k zimnímu spánku. Začal v době, kdy ji zvolili, a stále pokračuje. Protože pokud by to bylo jinak, tak musí konat," to uvedl v pořadu eXtra host Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a kandidát na prezidenta. Vládní kroky v boji proti zvyšujícím se cenám podle něj nejsou dostatečné a pokulhávají za zahraničím.

Vláda nejspíš vůbec nemyslí

"Například jako země kolem nás, které chrání lidi, firmy, snaží se zredukovat inflaci. U nás je pádivá inflace, hrozí, že překročí hranici 20 procent, a vedle nás jsou země, které mají inflaci o deset procentních bodů nižší a my se tváříme, že je to vlastně přirozené. Ne, přirozené to není, vláda nekoná ve věcech, kde konat má, a na lidi pravděpodobně vůbec nemyslí," rozohnil se Středula.

Zároveň však uznává, že kombinace všech krizí, co tu máme, je nevídaná. "Od situace války mezi Ruskem a Ukrajinou, doznívající kovidovou a energetickou krizí, ale to v této věci nic neznamená a není to odůvodnění pro to, že vláda mlčí. Pokud něco dělá, tak to vypadá na docela slušný chaos. Jednou řekne, že ochrání lidi, pak že ochrání podniky, pak zase lidi. V tom se opravdu nevyzná ani ten, co je bezprostředně v obraze, natož jak se v tom má orientovat běžný člověk, co nesleduje každodenní zprávy," uvedl kandidát na prezidenta.

Regulujte ceny

Zároveň vyjmenoval kroky, které by podle něj vláda měla učinit. "My jsme panu premiérovi už v lednu doporučili některé kroky. Například redukovat marže, které si někteří načítají, a začít je regulovat. Zákon k tomu je k dispozici, jmenuje se zákon o cenách. Více než 11 procent cen v ČR je regulováno pomocí tohoto zákona. Podobný nástroj použila Francie, která si vytipovala 120 nejčastějších výrobků, které lidé kupují, a ty přesně tímto způsobem zregulovala. Jejich inflace je kolem 7,5 procenta, naše 17,5. Rozdíl je naprosto evidentní," popisuje Středula.

Podle něj nyní dochází k tomu, že i firmy si stěžují, protože nákup energie mají dražší než v okolních zemích o několik set euro. "Tím pádem jsou naše firmy nekonkurenceschopné a to je velmi vážné. A to ještě všechny ceny nedosáhly svých maxim a dá se očekávat, že podzim bude ještě hodně drsný," myslí si odborář.

"A do toho nám vzkáže pan premiér, že ta krize jednou pomine, jenže je otázka s jakými ztrátami. Ta nečinnost vlády je fatální. Kdo rychle dává, dvakrát dává, což se projevilo i v covidu. Například program Antivirus. Rozhodně je dražší padnout na dno, než to pak sanovat," dodává Středula.

Zestátnil by Josef Středula firmu ČEZ a jak si myslí že se současná situace promítne do zářijových komunálních voleb? To se dozvíte v ukázce z rozhovoru.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy