Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Josef Fritzl vydává paměti: Šokující zpověď muže, který roky věznil a zneužíval vlastní dceru

Pedofil Josef Fritzl.
Zdroj: Profimedia
Násilníkův příběh

Nechvalně známé a hrůzu vzbuzující jméno Josefa Fritzla (88) opět plní titulky médií. Vychází totiž kniha, na jejíž podobě se přímo z cely podílel na doživotí odsouzený Rakušan. Autorka, Fritzlova právnička Astrid Wagnerová (59), přitom netrvá na tvrzení, že se jejich společné dílo ze sta procent drží pravdy. Koho kniha uráží, ten by ji podle Wagnerové neměl vůbec číst. Nadšená z literárního výkonu ale není ani kritika, jak píše britský list Daily Mail.

V nejstřeženější psychiatrické věznici Stein v rakouské Kremži proseděl dlouhé měsíce nad svým textem. Možná se někteří domnívali, že vězeň číslo 90632 používá zánovní počítač bez internetového připojení k sestavování instrukcí a právních argumentů pro své advokáty, Josef Fritzl však přistupoval k tvorbě svého díla jako k poslední šanci na vykoupení.

Kniha s názvem Die Abgründe des Josef F. (Propasti Josefa F.) představuje "hluboce znepokojivou cestu do psychiky muže, jehož hrůzostrašný svět vylezl na povrch 26. dubna 2008", píše Daily Mail. Právě tento den byl objeven tajný sklep pod Fritzlovým domem v rakouském Amstettenu a odhalena jeho nejhorší tajemství.

O 24 let dříve, v roce 1984, Rakušan přivedl svou vlastní dceru Elisabeth do bezvědomí hadrem napuštěným éterem a zavřel ji do vybudovaného podzemního vězení. Po nepředstavitelně dlouhou dobu ji opakovaně znásilňoval a postupně s ní zplodil sedm incestních dětí, z nichž jedno zemřelo.

Šokující zvrácenost se okamžitě dostala na titulní stránky novin po celém světě. Rakušané, kteří Fritzlovi nemohou přijít na jméno, označují událost jako kauzu Amstetten – podle malebně vyhlížejícího okresního města v Dolních Rakousech, kde k nepochopitelné zrůdnosti po dlouhá léta docházelo. Během soudního procesu, v němž se Fritzl přiznal ke znásilňování, zotročování, neúmyslnému zabití z nedbalosti, únosu a incestu, byl odsouzen na doživotí s minimálním trestem 15 let před podmíněným propuštěním.

Advokátka měla vztah s vrahem

Fritzlova advokátka Astrid Wagnerová měla v minulosti vztah s rakouským sériovým vrahem Jackem Unterwegerem. Sama navíc přiznává, že ji zvrácení pachatelé jako Fritzl přitahují. "Vždy mě fascinovalo, co takové zločince motivuje," nechala se slyšet pro Daily Mail. Nadosmrti uvězněný Rakušan jí údajně řekl, že napsal autobiografii, a požádal ji o pomoc při hledání vydavatele a o právní radu. Právnička ho tak začala navštěvovat ve Steinu a výsledná kniha, kterou vytvořila, má být popisem jejích dojmů proloženým Fritzlovými vlastními texty.

Wagnerová uvádí, že při psaní nesměla brát ohled na pohled jeho příbuzných a obětí. Nezajímá ji ani tak to, co Fritzl udělal, ale spíše to, co ho dělá takovým, jaký je. Muž měl na kontě totiž sexuálně motivované zločiny ještě před uvězněním své vlastní dcery – v roce 1967, tedy rok po narození Elisabeth, se vloupal do domu čtyřiadvacetileté zdravotní sestry v Linci a znásilnil ji, zatímco jí držel nůž pod krkem.

Po demenci ani stopy

"Na to, že jsem se narodil pro znásilňování, jsem se dlouho držel," řekl údajně Fritzl soudnímu psychiatrovi, který ho po odhalení činů vyšetřoval. "Číhá ve mně zlá krev. Jsem rozervaný člověk s vášněmi, které nedokážu ovládat. Z celého srdce lituji toho, co jsem udělal své rodině. Ale bohužel to nedokážu odčinit," uvedl údajně.

Josef Fritzl, který si ve vězení změnil jméno na Josef Mayrhoff, byl nedávno vězeňskými lékaři popsán jako "křehký, starý muž, který možná trpí demencí". Wagnerová ale tvrdí, že nic takového u Fritzla nezpozorovala. "Ne, ani zdaleka to není bezmocný stařec. Cítila jsem z něj energii. Sílu vůle a odhodlání. Po demenci ani stopy," tvrdí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy