Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak vypadají ruské obchody při sankcích? Některé západní značky rozhodně nezmizely

Ruské supermarkety: Některé západní značky přežily i sankce
Zdroj: Profimedia.cz

Plzeňský zastupitel za SPD a velký příznivec Ruska Jakub Zieba natočil, jak to vypadá v ruských obchodech a jaký vliv měly sankce na jejich zásobování. Jak je z videa na YouTube patrné, západních značek sice ubylo, ale rozhodně nevymizely. Video tak poskytuje unikátní náhled do toho, jak se v současnosti v ruských městech žije. Mladík prochází jak obchody s potravinami, tak volgogradské obchodní centrum.

"Dnes se spolu podíváme do tří ruských obchodů a také vám ukážu, jak vypadá ruské obchodní centrum," začíná video Zieba, který proslul svými proruskými výroky. Ten v současnosti studuje v ruském Volgogradu. Nutno poznamenat, že Volgograd je jedním z velkých měst. Poté se vydává do tří supermarketů. Ačkoliv je vidět, že západních značek není v regálech tolik, našinec však některé určitě pozná. Heinz, Lipton, Kinder mezi potravinami, ale i piva Stella Artois či Heineken nebo dokonce Bud - americký Budweiser, jsou v obchodech vcelku běžně. Jak je vidět, Rusové si našli způsob, jak sankce alespoň trochu obejít.

Otázkou zůstává, jak jsou na tom ceny. Již výše zmíněné pivo Stella Artois má po důkladném pohledu na cenovce 97 rublů - tedy asi třicet korun. To by byla normální cena, kdyby průměrný plat v Rusku nebyl kolem osmnácti tisíc korun a medián mzdy (tedy částka, kterou bere většina populace) ještě mnohem níže, jak uvádí web statista.com. To pak třicet korun za půllitr piva rozhodně není normální cena, asi jako kdybyste za stejné pivo v Česku zaplatili přes 65 korun. Zvláště když ruská piva stojí polovinu. Nic z toho ale Zieba ve svém videu, které umístil na YouTube, nezmiňuje.

Francouzská kosmetika i Burger King

Pak se mladík vydává do jednoho z obchodních center. Ze západních značek tu rozhodně nezůstalo málo firem. Francouzský výrobce nádobí Tefal, kosmetika Yves Rocher nebo známé občerstvení KFC či Burger King normálně fungují dál. "V těchto místech bylo otevřené H&M, Berschka a také Zara," ukazuje Zieba na prázdné obchody značek, které se rozhodly ruský trh opustit. Další módní značky jako Reserved však zůstaly.

"I tak, jak jste se sami mohli přesvědčit, ruské obchody jsou plné a nic tady nechybí. Některé zboží je dražší, některé levnější, některé stejně drahé jako v Česku," uzavírá Zieba. Bylo by jistě zajímavé podívat se na kvalitu ruského zboží a třeba na to, jak vypadá trh s elektronikou či auty, protože ty si na rozdíl od potravin místní vyrobit nedokážou.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy