Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Jak to bude s topením, když nebude plyn? V obýváku 18 stupňů, omezí se i děti ve školce

Osmnáct stupňů v obýváku, devatenáct v koupelně: Jak bude vypadat plynová krize podle ministerstva
Zdroj: Profimedia
DRAHÝ PLYN

Ministerstvo průmyslu a obchodu před několika dny zveřejnilo jakýsi manuál, podle kterého bude země postupovat, když Rusko vypne přívody plynu a suroviny bude v Česku nedostatek. Omezí se jak firmy, tak domácnosti, má to však své výjimky. Podívejte se, jak představa ministerstva vypadá a jak některé z organizací, kterých se to týká, na zprávu reagují.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo návrh vyhlášky o pravidlech pro vytápění, která by začala platit v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství. Počítá s vytápěním budov na nižší teploty.

Například v obývacích pokojích by lidé měli topit na 18 stupňů Celsia místo dosavadních 20 stupňů, koupelny by měli nově vytápět na 19 místo 24 stupňů Celsia. V pátek MPO zveřejnilo na Twitteru příspěvek "Jak budou probíhat kontroly podle nové vyhlášky o vytápění", následně ho ale smazalo.

Podle návrhu by měla teplota v halách nebo místnostech s přepážkami klesnout z 18 na 15 stupňů Celsia, v učebnách škol z 20 na 19 stupňů. V nemocničních pokojích má teplota klesnout z 22 na 20 stupňů, v ordinacích z 24 na 20 stupňů Celsia. V čekárnách má být 18 stupňů. V hotelových pokojích návrh počítá se snížením vytápění o dva stupně na 18 stupňů Celsia, stejně tak na kolejích a ubytovnách.

Kdo bude zodpovědný?

Zodpovědní za správné nastavení teplot by měli být i podle dalšího příspěvku vlastníci budovy. V předchozím tweetu resort mimo jiné uvedl, že pokutovány za nedodržení předpisu nebudou nikdy domácnosti.

Majitelé kontrolovat nemohou

Proti tomu se ale ostře ohradili majitelé domů. Podle předsedy Občanského sdružení majitelů domů v ČR něco podobého prostě není možné. "V tomto případě bude dodržování jakékoli vyhlášky tohoto typu výhradně na zvážení každé domácnosti," uvedl předseda tohoto sdružení Milan Krček pro ČTK.

"Jakákoli 'odpovědnost' pronajímatele za dodržování nařízené teploty v různých obytných prostorách bytů je zcela mimo realitu. Měl by snad pronajímatel každodenně obíhat jednotlivé byty s teploměrem v ruce nebo jak je to vlastně myšleno?" ptá se dál předseda v narážce na to, že návrh ministerstva má vážné trhliny.

MPO chce prostřednictvím vyhlášky zajistit legislativní podmínky, které umožní reagovat na možný výpadek dodávek plynu z Ruska a dosáhnout žádoucích úspor. Úřad uvedl, že stanovování jednotlivých teplot probral se zástupci ministerstva zdravotnictví. Vyhláška je do 19. srpna v meziresortním připomínkovém řízení, následně by ji podle MPO měla posoudit Legislativní rada vlády.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy