Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Jak moc jsou přesné Případy 1. oddělení? Srovnali jsme 3. díl se skutečností

Vrací se oblíbená postava Miroslava Hanuše, tentokrát jako řadový vyšetřovatel.
Zdroj: Česká televize, publikováno se souhlasem
+ Dalších 7 fotografií

V novém dílu případů prvního oddělení mohli diváci sledovat případ, jehož reálná předloha se odehrála v roce 2013. Na pražském Zličíně tam skupinka zločinců přepadla dodávku bezpečnostní agentury a pokusila se zmocnit 13 milionů korun. To se jim ale nepovedlo. Redakce eXtra se rozhodla podívat na to, jak reálně je čin v seriálu, pod kterým je podepsán tehdejší šéf pražské mordparty Josef Mareš, natočený.

Vycházet budeme hlavně z faktů o případu, které v té době proběhly médii. Jelikož se čin stal v roce 2013, lze o něm dohledat podstatně větší množství podrobností, než o starších případech. Pojďme se tedy podívat na video, které se stalo v reálném přepadení a srovnat jej s tím, co měli diváci možnost vidět v seriálu.

Video z přepadení

Když se podívame na video z reálného přepadení, které v době přepadní zveřejnila Policie ČR, lze na první pohled říci, že v seriálu je celá událost zpracována poměrně přesně. Sedí místo, typ auta, ale i styl přepadené obrněné dodávky. Jisté rozdíly zde najdeme. Zloději přijeli k dodávce zezadu, zatímco v seriálu autu zablokovali cestu. Sedí i typ auta - jak v seriálu, tak v realitě použili zloději BMW řady 3. V reálu bílé, v seriálu tmavě modré. Na dobové video z reálného přepadení se můžete podívat níže.

Použité zbraně

Hlavní roli v této epizodě seriálu, co se zbraní týče, hrál legendární samopal československé výroby. Vzor 61, nazývaný familierně Škorpion, shodně použili i skuteční pachatelé loupežného přepadení na Zličíně. Jeden rozdíl tu však je. Pachatelé v seriálu Případy 1. oddělení používají jako druhou zbraň brokovnici, ti reální však měli karabinu, tedy druh pušky, jak píše v dobovém článku iDnes.cz.

Odhalení pachatelů

I tady se vyšetřovatelé poměrně přesně drželi reality. Pachatele dostali do vězení mimo jiné díky přiznání řidiče, který měl čistý trestní rejstřík a spoluprací s policií si později u soudu vysloužil jen pětiletou podmínku. Organizátor byl dvaašedesátiletý, mnohokrát trestaný recidivista Adolf Doležal - odešel od soudu s 25 lety vězení, jeho kumpán Jan Čech dostal 12 let a výše zmíněný Ondřej Voráč odešel s podmínkou. Jestli však byly jeho pohnutky stejné jako v seriálu, kde z "vydělaných" peněz financoval stavbu domu pro rodinu, těžko říct.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy