Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Idiot, co se dostal do války s celým světem: Rusové začali účtovat s Vladimirem Putinem

Vladimir Putin během projevu.
Zdroj: Profimedia
+ Další fotografie
rusko

Potíže ruských vojáků ve válce na Ukrajině už se odrážejí i v hodnoceních ruského prezidenta Vladimira Putina. Mnoho obyvatel včetně bývalých členů armády si přestává brát servítky a dříve neotřesitelného vůdce častují hanlivými názvy. „Putin vlastníma rukama zničil vojenské mobilizační zdroje země a teď se tento idiot dostal do války s celým světem,“ řekl listu The Moscow Times bývalý podplukovník Vitalij Votanovskij.

Po odchodu z ruského letectva v hodnosti podplukovníka se Vitalij Votanovskij zapojil do politického aktivismu v jihoruském městě Krasnodar. Nyní je hlasitým odpůrcem invaze na Ukrajinu a byl opakovaně zadržován za fotografování hrobů mrtvých vojáků.

Putin vlastníma rukama zničil vojenské mobilizační zdroje země a teď se tento idiot dostal do války s celým světem,“ řekl Votanovskij listu The Moscow Times. "Vytvořil okolnosti, ve kterých nemůžeme vyhrát," dodal.

Je lepší být ve vězení než bojovat

Jeden z hrstky vojenských veteránů, kteří veřejně kritizovali ruský útok na Ukrajinu a mobilizaci vojenských záloh Kremlu, Votanovskij a další jemu podobní, se stali terčem válečných cenzurních zákonů a hněvu bývalých kolegů. "Všichni [veteráni] mluvíme a diskutujeme o tom, co se děje," řekl Nikolaj Prokudin, 61letý veterán sovětské invaze do Afghánistánu, který je proti válce na Ukrajině.

"Jsou lidé s názory totožnými s mými, jiní jsou méně radikální... Ale většina lidí je propagandou oklamána," řekl The Moscow Times. Prokudin byl loni spoluautorem petice proti „eskalaci války“ na Ukrajině s kolegou veteránem Sergejem Guljajevem, který sloužil jako sovětský zpravodajský důstojník v Afghánistánu.

"Nevím, jestli budu mobilizován, rozhodně ale nepůjdu bojovat proti Ukrajině. Je lepší být ve vězení," řekl Guljajev. Několik veteránů dostalo pokutu za to, že se vyjádřili na základě válečných cenzurních zákonů přijatých v březnu, které byly široce považovány za součást snahy Kremlu umlčet kritiky invaze.

Kvůli neúspěchům na bitevním poli nyní pozorovatelé hledí s obavami především na ruský jaderný arzenál. Podle snímků na sociálních sítích se dal do pohybu speciální jaderný vlak. Do provozu se chystá rovněž obří ruská jaderná ponorka Belgorod, která plánuje vůbec první test ruské superzbraně, bezpilotního podvodního vozidla Poseidon.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy