Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Hudební svět v slzách. Zemřel skladatel Vangelis

Zemřel hudební skladatel Vangelis.
Zdroj: Profimedia
úmrtí

Smutná zpráva zasáhla hudební svět. Ve věku 79 let zemřel řecký skladatel Vangelis, informovala o tom ve čtvrtek řecká média. Proslavil se především hudbou k řadě známých filmů, například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož režiséra. Za hudbu pro film Ohnivé vozy od režiséra Hugha Hudsona si odnesl cenu americké filmové akademie Oscar.

Úmrtí potvrdil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. "Svět hudby přišel o mezinárodního (umělce) Vangelise," uvedl na sociálních sítí. O úmrtí informoval i skladatelův právník, který k tomu ale neuvedl další podrobnosti.

Hudební skladatel Vangelis se narodil v roce 1943 pod jménem Evangelos Odyseas Papathanasiu. Když mu bylo 25 let, emigroval kvůli vojenskému puči v Řecku do Paříže, kde se zapojil do místní hudební scény.

Na mezinárodní scéně ho zřejmě nejvíce proslavila hudba k britskému filmu Ohnivé vozy z roku 1981, tento úspěch ale podle agentury Reuters zastínil jeho další tvorbu.

"Je těžké pochopit, jak přelomový byl film Ohnivé vozy. Dobový britský film s fenomenální syntezátorovou hudbou," citoval web BBC britského hudebníka Daniela Pembertona.

V 80. a 90 . letech také úzce spolupracoval s britským rockovým hudebníkem Jonem Andersonem. Do jeho pozdní tvorby patří hudba pro film Alexander Veliký režiséra Olivera Stonea z roku 2004 a několik hudebních alb.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy