Houbová sezóna je v plném proudu: Kdy na ně vyrazit? Jít hned po ránu je zbytečné, radí mykolog
Houby stále rostou jako z vody, i když ne každý má to štěstí naplnit celý košík. Redakce eXtra.cz se proto zeptala zkušeného mykologa Daniela Kvasničky na pár rad, kde houby hledat a kdy je ideální čas na ně do lesa vyrazit.
Kde rostou houby?
Podle mapy Českého hydrometeorologického ústavu je vysoká pravděpodobnost růstu hub na území téměř celé České republiky. Nejvíce pak na našich hranicích. Houbaři přesto stále enormní úlovky nezaznamenávají. Snad se to již brzy změní.
Kdy jít na houby?
Každá houba má svou dobu fruktifikace neboli růstu. Některé snáší sušší počasí, ale velká většina má raději vodu, avšak to samozřejmě neznamená potopy, kdy se podhoubí vyplaví. Některé houby rostou v jehličnanech, jiné v listnáčích, další rostou v obou typech lesů, některé na loukách a tak dále. "Všimněte si, že i české názvy hub obsahují druhové jméno podle názvu biotopu, kde roste. Například kozák březový, habrový či dubový. Klouzek modřínový, holubinka buková, habrová, velmi vzácná a chráněná holubinka dubová, ale také holubinka rašeliništní nebo na lukách pečárka polní," vyjmenovává mykolog.
Dále známý je hřib dubový, smrkový či borový. "Těmto hřibům se také říká pravé nebo bílé hřiby, protože na řezu zůstávají bílé, tedy neoxidují do různých barev. Patří sem ještě chráněný hřib bronzový. Sám čtenář si jistě vzpomene na nějakou, zde v minimální míře psanou, houbu. Tedy nejdůležitější je doba, kdy roste v návaznosti na biotop," vysvětlil redakci eXtra.cz mykolog Daniel Kvasnička.
Kdy jít na houby? Kdykoli není noc. Většina houbařů si myslí, že na houby je nejlepší jít brzy ráno, jelikož přes noc narostou. To však mykolog vyvrací. "Je to nesmysl. Když den předtím v pozdní odpoledne půjdete stejnou cestou a objevíte jedlou houbu, tak ji seberete a ranní houbař druhý den nenajde nic. A naopak. Zkrátka, na době sběru hub nezáleží," prozradil Kvasnička.
Jak dlouho vydrží čerstvé houby?
Pro prodejce čerstvých volně rostoucích hub platí, že je nesmí uchovávat déle než tři dny. Na to máme zákony. "Praktickým domácím houbařům doporučuji čerstvé, nečervivé a nenasáklé vodou uchovat rozkrájené v lednici něco kolem pěti dnů," radí na závěr mykolog Kvasnička.