Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hobitín, nebo Gotham City: Zdeněk Hřib se hluboce zadumal nad kultovními filmy a vyvolal reakce

Zdeněk Hřib: Exprimátor se zadumal nad kultovními filmy a hned to schytal
Zdroj: Profimedia/Herminapress/Koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
příspěvek

Zdeněk Hřib se na Twitteru pustil do zajímavého srovnání. „Všimli jste si někdy, že scifi a fantasy města s lidským rozměrem vypadají úplně jinak než města temných světů?“ tázal se svých sledujících, načež přidal obrázky z filmového Hobitína nebo Gohtam City. Jeho příspěvek rozvířil na sociální síti vášnivou diskusi.

Bývalý primátor Prahy a současný náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib si na Twitteru vypomohl srovnáním s filmovými lokacemi. Všimli jste si někdy, že scifi a fantasy města s lidským rozměrem vypadají úplně jinak než města temných světů? Třeba takový Hobitín. Komunita tam funguje, lidé se potkávají, dělají oslavy, je tam bezpečno a útulno, jsou tam dobré sousedské vztahy,“ začal Hřib svůj text, který rozdělil do několika příspěvků, které doplnil obrázky z jmenovaných filmů.

Stejně tak příjemně podle něj působí třeba planeta Naboo ze Star Wars. „To znamená velkorysé prostory vhodné pro pěší. Vodní prvky a zahrady. Architektonicky vkusné stavby s úctou k tradicím,“ uvádí Hřib.

Gotham není příjemný pro lidi

Naopak město Gotham z Batmana má pirátský politik za negativní příklad. „To má velkolepou architekturu, mrakodrapy, přitom je tam vysoká kriminalita, lidé jsou tlačeni do vedlejších uliček, člověk se skoro bojí vyjít ven,“ popisuje s tím, že podobně vypadá město ve filmu Blade Runner.Technologicky je na výši, ale není to příjemné prostředí pro lidi, nevede to k tomu, aby město bylo přístupnější, aby si lidé byli blíž.“

„Chceme žít v železobetonových metropolích, jaké ožívaly třeba i v představách tvůrců začátku 20. století? Kde vše bylo podřízeno funkci a účelu a lidský rozměr vlastně úplně zmizel? Nebo je nám bližší spíš představa Roklinky, kde se snoubí příroda s řemeslnou nádherou a kde se zkrátka dobře žije?“ táže se exprimátor na závěr.

Kolik je v Roklince lékáren?

Svými příspěvky následně rozproudil bouřlivou debatu. Prosím, kolik je v Roklince lékáren? Obchodů s potravinami? Kaváren? Kam tam lidi chodí do práce? Kolik domovů seniorů? Jsou ta schodiště bezbariérová? Kolik linek MHD? Jak staré rozvody plynu/vody/elektřiny? Jak rychlý internet?“ píše mu například Honza Provazník.

„Je pravda, že se podařilo z Prahy udělat stagnující Hobitín,“ myslí si Tomáš Pfanzer. „No mě by třeba zajímalo, jak dlouho trvalo v Roklince vyřízení stavebního povolení a kolik razítek bylo třeba,“ táže se pak Miroslav Tauš.

Někteří uživatelé pak přidávají místa z oblíbených filmů. Mezi příspěvky se tak objevili Asterix s Obelixem a nebo další lidské město ze hry Warrhamer 40 000.

Hřib se nejspíš při psaní příspěvku inspiroval akcí Comic Con, kterou zahajoval. „V pražské dopravě je důležité nepropadat panice,“ prohlásil podle serveru Czech Crunch v úvodu svého vystoupení. I tato hláška byla narážkou scénku ze Stopařova průvodce po Galaxii.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy