Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Havárie Prigožinova letadla vzbudila spekulace: Šéf wagnerovců má s úniky zkušenosti

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
smrt prigožina

Dva měsíce poté, co se Jevgenij Prigožin, vedoucí wagnerovců, a jeho 25 tisíc žoldáků pokusilo svrhnout ruské vojenské vedení, se jeho letadlo zřítilo v Bologovském okrese nedaleko ruského města Tver. Informace naznačují, že na palubě bylo deset lidí. Spekulacím o tom, že Prigožin přežil, nahrává i skutečnost, že další letadlo spojené s Wagnerovým soukromým vojenským sborem bylo spatřeno, jak kličkuje vzduchem nad Moskvou. To vyvolalo domněnky, zda se Prigožin jen nesnažil matoucím způsobem uniknout potenciálním atentátníkům. Naznačují to některé zpravodajské zdroje, které cituje britský Mirror.

Ruská letecká agentura Rosavija potvrdila, že šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin byl na seznamu cestujících. Tisková agentura Readovka spojená s vojenským vůdcem však vybízí k opatrnosti a varuje před předčasnými závěry o Prigožinově úmrtí.

Očitý svědek popsal scénu pádu letadla jako velmi hrozivou, trosky letadla se prý rozptýlily do širokého okolí. Jiná svědkyně uvedla, že těsně před tragickým pádem slyšela dvě silné exploze.

Prigožin byl svými úniky známý

Bylo také hlášeno, že jen několik chvil poté bylo druhé letadlo, pravděpodobně také vlastněné velitelem skupiny žoldnéřů, viděno, jak se pohybuje vzduchem nad Moskvou. Jak poznamenal Mirror, momentálně probíhá intenzivní vyšetřování incidentu.

Vedení vyšetřování se podle ruskojazyčného vydání serveru BBC News ujal Ivan Sibul z vyšetřovacího výboru, který už v minulosti zkoumal velké letecké katastrofy. Zabýval se například havárií letadla v roce 2014 při startu na letišti Vnukovo, kdy zahynul šéf francouzské ropné společnosti Total Christoph de Margerie.

Podle ruských zpráv byl Prigožin už v minulosti známý svými pokusy zmást případné atentátníky tím, že často provozoval další lety, zatímco byl oficiálně přítomen na palubě jiného letounu. V roce 2019 byl například oficiálně prohlášen za mrtvého v Africe, než se znovu objevil před ruskou invazí na Ukrajinu.

Mezi troskami byly údajně nalezeny pozůstatky některých těl. Jedno z nich mělo být bez hlavy. Svědek, který viděl vrak, řekl, že „okolní infrastruktura nebyla poškozena, křídlo letadla se pouze oddělilo a spolu s ním i část motoru“. Zbytek letadla byl údajně zcela v plamenech.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy