Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hamás ohrožuje Evropu: Francie vyhlásila nejvyšší pohotovost, v Berlíně dochází k vyhroceným střetům

Hamás ohrožuje Evorpu.
Zdroj: eXtra.cz/profimedia
+ Dalších 16 fotografií
válka v izraeli

V důsledku války mezi Izraelem a Hamásem se stupňuje i bezpečnostní napětí v Evropě. Ke strachu vede například eskalace bombových výhrůžek nebo trestných činů motivovaných náboženskou nenávistí. Podobné incidenty už má za sebou Berlín, nejvyšší teroristickou pohotovost hlásí i francouzská metropole Paříž, píše web CBS News.

V Berlíně byla na dveře některých židovských domácností nakreslena Davidova hvězda, což dalo vzpomenout na neblaze proslulou nacistickou diktaturu, která se perzekucí Židů vyznačovala. Tímto symbolem, který sloužil jako varování ostatním, byly označovány i židovské podniky.

V posledních dnech se odehrávají i brutální propalestinské demonstrace. Někteří účastníci házeli po policii lahve, kamení a petardy. Došlo i k zapalování několika aut. Nejhorší protesty se odehrávají v Berlíně a Frankfurtu nad Mohanem.

Londýnská metropolitní policie odhalila nárůst antisemitských a islamofobních incidentů, a to právě od 7. října, kdy Hamás zaútočil na izraelské cíle. V důsledku těchto obav byly v průběhu uplynulého týdne v Londýně uzavřeny tři židovské školy.


V pohotovosti je i česká policie

Zvyšujícím se bezpečnostním hrozbám ale čelí i Francie, vyznačující se největším počtem židovských a muslimských občanů v Evropě. Ve středu byla kvůli obavám z bombových útoků evakuována více než dvanáctka tamních letišť. Celkově bylo zrušeno 130 letů. Francouzský ministr dopravy při té příležitosti zdůraznil vážnost těchto hrozeb a potvrdil, že policie každou hrozbu vyšetřuje, píše CBS.

Kvůli obdržení výhrůžek byly pro veřejnost uzavřeny i turistické památky v Paříži, včetně muzea Louvre a paláce Versailles. Ačkoliv na místech nebyly nalezeny žádné nástražné mechanismy, úřady zůstávají ostražité. Zadržen byl rovněž muž, který vyhrožoval nožem v autosalonu v Cannes.

Francie navíc zvýšila svůj teroristický poplach na nejvyšší úroveň po nedávném násilném útoku ve škole, při němž byl zabit učitel. I když při něm nebyla odhalena přímá vazba na konflikt v Gaze, událost byla úřady označena jako islamistický teroristický útok. Po útoku palestinského militantního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října zvýšila bezpečnostní opatření především u židovských objektů a kulturních památek i česká policie.


Odkud je hnutí Hamás

Palestinské politické hnutí Hamás, známé svou islamistickou orientací a původem spojeným s egyptskými Muslimským bratrstvem, od roku 2007 ovládá Pásmo Gazy. Ačkoli se v poslední době soustředil spíše na správu tohoto území, situace se nyní změnila. Ideologie Hamásu velí zničit Izrael.

Analytička Sarah El Deebová z agentury AP uvádí, že jedním z možných důvodů může být nedávný úspěch Izraele v uzavírání mírových dohod s arabskými zeměmi, aniž by přistoupil na ústupky v konfliktu s Palestinci. Klíčovým momentem mohla být snaha Spojených států amerických zprostředkovat dohodu mezi Izraelem a Saúdskou Arábií.

Na druhé straně Izrael za vlády své krajně pravicové administrativy intenzivně rozšiřoval své osady na Západním břehu Jordánu, což vyvolávalo palestinský odpor. Vedoucí představitelé Hamásu zdůrazňují, že stávající výstavba těchto osad, které jsou mezinárodním společenstvím považovány za nelegální, společně s vojenskými akcemi Izraele proti palestinským aktivistům, byly hlavním spouštěčem současného konfliktu. Navíc trvalá izraelská blokáda Gazy zvyšuje napětí.


Centrálním bodem sporu zůstávají oblasti označované jako území Státu Palestina. Tyto regiony, na které si Palestinci činí nárok, jsou cílem izraelského osidlování, což vyvolává nejasnosti ohledně jejich správní a vojenské kontroly. Oblasti se často nacházejí ve složité jurisdikční spleti mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou, podotkl Deník.

Válka v Izraeli

Válku v Izraeli rozpoutalo v sobotu 7. října 2023 palestinské radikální hnutí Hamás, když provedlo rozsáhlé útoky z Pásma Gazy.

Mohlo by vás zajímat:

Hamás | Izrael | Palestina | Pásmo Gazy | Jeruzalém | Blízký východ | Hizballáh | Benjamin Netanjahu | Válka na Ukrajině 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy