Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Guru Jára není jediný, kdo prchnul za hranice: Kožený odjel na Bahamy, Procházka zmizel s půl miliardou neznámo kam

Hledaní Češi v zahraničí.
Zdroj: eXtra,.cz/koláž, Profimedia, Policie ČR
+ Dalších 5 fotografií
Útěky

Guru Jára (52) je zpátky v Česku. Před lety byl obviněn ze zneužití svých studentek esoteriky a následně uprchl i se svou pomocnicí na Filipíny. Policie ho ve středu dopravila do české věznice, kde si odpyká trest 5,5 let, jak informovala policie na svých stránkách. Kdo další z českých kriminálníků uprchl do zahraničí, aby se skryl před zákonem, to se dočtete v článku.

Viktor Kožený

Viktor Kožený studoval na Harvardu, kde získal bakalářský titul, a následně odcestoval do Londýna. U společnosti Flemmings pracoval jako investiční bankéř, jenže nakonec odjel zpět do Československa, kde založil Harvard Capital and Consulting. Během kuponové privatizace v devadesátých letech se chytil příležitosti a zbohatl. Kožený následně založil 6 různých investičních fondů a rozjel masivní reklamní kampaň.

Když se nad jeho podnikáním začala stahovat mračna, odcestoval na Bahamy, kde je dodnes. Tamní vláda ho ani přes opakované výzvy nehodlá do Česka vydat, jak píše Zoom.

František Procházka

Naprosto nečekaný tah se povedl Františku Procházkovi. Ten v roce 2007 okradl bezpečnostní agenturu o 540 milionů korun a následně utekl. Muž se nechal zaměstnat v bezpečnostní agentuře G4S Cash Services na pražském Žižkově jako pokladník. Už po 26 směnách ale povýšil na obsluhu trezoru. Připravit a odvézt z areálu firmy rekordní sumu zabralo jemu a jeho komplici Michalu Čermákovi přesně 1 hodinu a 42 minut.

Než byla zalarmovaná policie, uběhlo patnáct hodin, proto měl Procházka veliký náskok. Jeho poslední stopa vedla do Dominikánské republiky, jak píše Blesk. Někteří svědci ho ale prý zahlédli v Karibiku. Pokud Procházka stále žije, zřejmě si žije na vysoké noze.

František Hudec

Nejdéle celosvětově hledaný Čech je František Hudec. Ten v roce 1992 zavraždil nožem a sekerou manželku a sedmnáctiletého nevlastního syna. Poté utekl, zřejmě do některé ze zemí bývalého Sovětského svazu. „Stýkal se s členy ruské komunity. Zřejmě mu pomohli zmizet či změnit totožnost,“ tvrdili kriminalisté, kteří na případu pracovali. Dnes by mu bylo přes sedmdesát a není jisté, zda už dávno není po smrti. Mezinárodní zatykač na něj však stále platí.

Barbora Černá

Barboře Černé bylo pouhých osmadvacet let, když za záhadných okolností zmizela. Mladá dívka vlastnila firmu, jejíž součástí byl i zámek v Konárovicích u Kolína. Spravovala majetek bohatému německému podnikateli Theodoru Steinovi, vše ale krátce před zmizením prodala. V září roku 2001 mladá podnikatelka ze zámku odjela a pak už ji nikdo nikdy neviděl. Policie ji hledá také pro pojistný podvod. Bratr zmizelé si celou dobu myslí, že ji někdo zavraždil.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy