Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Proč policie neřekla, jak narazila na útočníka z univerzity? Ve hře je utajení postupů kvůli opatrnosti

Policisté věří, že znají pachatele z Klánovic. Proč před námi ale prakticky vše tají?
Zdroj: Pavel Dvořák/eXtra.cz / koláž eXtra.cz
+ Dalších 19 fotografií
GLOSA

Policie naznačila už ve čtvrtek večer, že masový vrah David K. nejenže má na svědomí smrt čtrnácti lidí na Filozofické fakultě v Praze, ale pravděpodobně také dvojnásobnou vraždu v Klánovicích. Tato zpráva se pak potvrdila s výsledky balistiky. Útočník z univerzity zabíjel i v Klánovicích. Přitom nebýt čtvrtečního masakru, už brzy by pachatele prověřovala. Proč tajila, jak na něj narazila? A jak k němu tedy došla?

Policie kličkuje. Má důvod

Policie v pátek večer potvrdila zprávu, kterou leckdo očekával. Masový vrah z Filozofické fakulty zabíjel i v Klánovickém lese, jak ukázala balistika jedné ze zbraní, které útočník vlastnil. Ještě předtím, než vůbec na testy došlo, ale policisté uvedli, že pachatele střelby z náměstí Jana Palacha podezírali i z nechutných mordů v Klánovicích. Avšak důvody si nechali pro sebe. Prý z taktických důvodů.

Uvedli jen, že se blížili k tomu, aby Davida K. začali prověřovat. A šéf prvního pražského kriminálního oddělení, které vyšetřuje vraždy, si povzdechl, že stačilo pár dnů a mohli zabránit čtvrtečnímu masakru.

Jak se mu dostali na stopu

Jak se vůbec masový vrah z Filozofické fakulty dostal do jakéhosi přípravného hledáčku policie? Ta byla v případu Klánovic do čtvrtka naprosto bezradná. Náhodný útočník bez vazeb na oběti a místo útoku je pro kriminalisty tou nejhorší noční můrou.

Jak na něj tedy přišli a proč nám tají vysvětlení?

První verze (a asi nejpravděpodobnější) je ta, že se rozhodli prověřit každého držitele stejného druhu střelné zbraně, kterou vrah v Klánovicích usmrtil dvouměsíční holčičku a jejího dvaatřicetiletého tatínka, třeba v okruhu desítek kilometrů.

V celé ČR jich je 40 tisíc.

Svědčí to o ohromném sebevědomí vyšetřovatelů. Je jasné, že kriminalisté z mordů jsou protřelí policajti, kteří rozmluvili a donutili k přiznání už i hodně chytré pachatele, kteří si přitom věřili, jak je převezou. Proto nyní smutní, že se muži na kobylku nedostali před jeho čtvrtečním skutkem. Věří, že by v něm poznali pachatele, i kdyby neproběhla expertiza bezpečně prokazující nedávnou střelbu a především to, zda jde o vražednou zbraň.

Použil mobil?

Druhá varianta je, že si střelec do Klánovic vzal mobil. A policie mohla na základě místních základních stanic mobilních operátorů prověřovat všechny majitele telefonů čísly pod smlouvou, tedy s registrovanými uživateli, kteří se v oblasti objevili v inkriminovanou dobu. Tato varianta se ale zdá spíš méně pravděpodobná.

Video ze zásahu policie na univerzitě:

Proč policie mlží?

Nic moc jiného v rámci šetření policie dělat nemohla.

V tomto případě mlčení, mlžení a vykrucování strážců zákona chápu. Přece jen nechce odhalit všechny své taktiky, mohlo by to do budoucna prospět dalším pachatelům.

Jsou ale věci, které bude muset vysvětlit. Některé věci se veřejnosti a novinářům, ať už z oprávněných důvodů, nebo proto, že vůbec nerozumějí policejní práci, nezdají a bude třeba trpělivě obhajovat, že nijak jinak se konat nemohlo…

Související články

Další články

Nejnovější kauzy