Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Prezident, který rozhodně nechce spojovat. Bašta z SPD slibuje, že se bude snažit potopit vládu

Jaroslav Bašta je kandidátem SPD na prezidenta.
Zdroj: Profimedia
GLOSA

Prezident by měl svou rozvážností a zkušeností zajišťovat stabilitu a prosperitu Česka. To je věta, na které se zřejmě shodnou všichni kandidáti - až na jednoho. Jaroslav Bašta, kandidát SPD na nejvyšší ústavní funkci naší země, má podle svého vlastního vyjádření, které sdílel i předseda jeho partaje, úplně jiné plány. Chce totiž současnou vládu shodit všemi možnými prostředky.

Pokud si s Jaroslavem Baštou poslechnete rozhovor, na první dobrou působí jako rozvážný, zkušený diplomat, který má obrovské zkušenosti s politikou jak domácí, tak zahraniční. Byl disident, komunisté ho pronásledovali, přesto se nikdy nepodvolil. Na první pohled tak působí jako ideální kandidát na českého prezidenta. Teď ale pronesl něco, co by mělo v hlavě každého demokraticky smýšlejícího člověka rozzářit červený vykřičník.

Tomio Okamura před několika dny sdílel citát Jaroslava Bašty, podle kterého kandidát na prezidenta prý pronesl: "Pokud budu zvolen prezidentem ČR, udělám vše, aby tato protilidová a protinárodní vláda co nejdříve skončila." Když pomineme způsob a volbu slovní zásoby, která jako by z oka vypadla hlasatelům normalizačních komunistických zpráv, a absenci jakéhokoli zdrojování (Tomio Okamura si s ním nikdy nedělá příliš starosti a často sdílí naprosté bludy, teď mu ale budeme věřit, že o vlastním člověku by si nevymýšlel), už samotný obsah prohlášení je poněkud děsivý.

Trucujícího prezidenta už máme

Prezident tu není od toho, aby posuzoval kvalitu vlády, a už rozhodně ne proto, aby se ji jakkoli pokoušel sesadit. To by odporovalo všem demokratickým principům, za které i Bašta jako disident bojoval. Jak by chtěl ovlivnit budoucnost vlády? Na truc by nejmenoval ministry, blokoval by podepsání zákonů? Jistě, máme v naší zemi procesy, které by ho v takovém případě dokázaly úřadu zbavit, ale vůbec si nechceme domýšlet, jak dlouho bychom s protiústavně jednajícím prezidentem museli vydržet.

Na druhou stranu je dobře, že se Jaroslav Bašta projevil tak brzy před volbami, a ač neměl příliš velkou naději na úspěch, můžeme být rádi, že podobné plány odhalil už před volbami. Ne všichni to totiž udělali předem, Miloš Zeman je toho zářným příkladem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy