Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Nové vedení Prahy připomíná kočkopsa. Spory o směřování hlavního města jsou jen otázkou času

GLOSA: Nová koalice v Praze: Její složení připomíná kočkopsa
Zdroj: Profimedia/Koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
praha

Po měsících dohadování to vypadá, že nová koalice v Praze je na spadnutí. Jásot však není na místě. Ze zveřejněného personálního obsazení se zdá, že půjde o ukázkového kočkopsa složeného z lidí, kteří by spolu nejspíš za normálních okolností nešli ani na kafe. Stabilita takové koalice je tak už nyní dosti vratká. Nehledě na to, že hned několik z budoucích členů rady bude sedět na více židlích a je tak otázkou, jestli se své agendě budou moci věnovat.

Vyjednávání o nové koalici v Praze se táhla velmi dlouho a byla plná zvratů i vzájemného napadání zúčastněných stran. Od začátku bylo jasné, že spojení koalice SPOLU, která sice v Praze vyhrála, ale mnohem těsnějším rozdílem, než si její představitelé představovali, a Pirátů, kteří poslední čtyři roky vládli, má k romantickým líbánkám daleko.

Nevraživost mezi dosavadním primátorem Zdeňkem Hřibem a lídrem SPOLU Bohuslavem Svobodou byla ostatně patrná už v předvolební kampani před komunálními volbami. Situace tak byla dlouho zablokovaná a ani jedna ze stran nechtěla ustoupit. Po fiasku s volbou Svobody primátorem v prosinci minulého roku se však strany vrátily k jednacímu stolu a zdá se, že to konečně přineslo výsledek.

Bývalí rivalové zasednou v jedné radě

Nové složení rady hlavního města ale vyvolává pochybnosti. Vedle sebe v ní totiž usedne staronový primátor Svoboda vedle Hřiba, který dostane na starost třaskavé téma dopravy. Sekundovat jim bude například starostka Prahy 2 a výrazná politička ODS Alexandra Udženija, která se před volbami netajila kritikou současného vedení Prahy, nebo europoslanec Jiří Pospíšil za TOP 09, jehož provází kontroverzní pověst.

Dokážou vedle sebe fungovat takto protichůdné osobnosti? Jak voliči zainteresovaných stran přijmou, když budou město řídit politici, kteří na sebe před volbami útočili a předkládali zcela odlišné představy o tom, kam se má město ubírat?

To však není jediný problém nové rady. Někteří z jejích členů navíc budou sedět na několika židlích současně. Například sám nový primátor Svoboda je současně poslancem a ještě má praxi v nemocnici. Jak chce všechny činnosti zvládat? Udženija se zas věnuje starostování na Praze 2. Jediný Jiří Pospíšil bude radním neuvolněným, což znamená že za svůj post nebude pobírat plný plat. Přesto je otázkou, jak bude stíhat tuto funkci s dojížděním do Bruselu a Štrasburku, kde sídlí Evropský parlament.

Možná že se časem ukáže, že spolu dotyční politici dokážou profesionálně fungovat a množství funkcí zvládnout. Zatím však nové pražské vedení vypadá, jak když pejsek s kočičkou vařili dort.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy