Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Macron je za šaška: Chce vypadat jako Zelenskyj, přitom ještě nedávno vyzbrojoval Rusko

Macron a Putin.
Zdroj: Profimedia
pokrytectví

Ukrajinský prezident Volodymir Zelenskyj se během posledních týdnů stal asi nejcitovanějším a nejčastěji se objevujícím politikem ve světových médiích. Jeho jasný komunikační styl, sebevědomé vystupování a náznak smyslu pro humor a velkomyslnosti v krizových situacích z něj udělal stoupající hvězdu světové politiky a není divu, že spousta světových lídrů se chce na vlně popularity Zelenského přiživit. Typickým příkladem je francouzský prezident Emmanuel Macron, který se ze sebe snaží udělat (alespoň vzhledově) Zelenského kopii. Svými činy však jeho Francie činí pravý opak a až donedávna pomáhala Rusku dodávkami zbraní. Vyplývá to z informací, které přinesla novinářská skupina Investigate Europe.

Tu změnu musel postřehnout každý. Macron, který si vždy dával pozor na to, aby na veřejnosti vystupoval v dokonalém obleku světových značek a vždy velmi úzkostlivě upravený, si najednou nechal narůst strniště, oblek vyměnil za tričko s logem francouzských ozbrojených sil. Úsměvným detailem je, že zatímco Zelenskyj tričko s nenápadným černým logem armády nafasoval s největší pravděpodobností z vojenského skladu, Macronovo logo na tričku je velmi pravděpodobně přizpůsobeno tomu, že na něj budou zaměřeny televizní kamery. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž.

Nebudeme si nalhávat, že v Zelenského stylu oblečení není žádná symbolika - jeho země je ve válce a on musí motivovat lidi k boji. Jaký důvod má k vojenskému úboru Macron, kromě snahy vzbudit iluzi, že dělá cosi pro uklidnění krize na Ukrajině, nevíme. Co však víme, je to, že jeho země bez jakéhokoliv studu ještě nedávno posílala zbraně do Ruska. Zbraně, které teď dost možná terorizují ukrajinský lid. Vyplývá to z informací, které zveřejnila investigativní skupina Investigate Europe.


EU v roce 2014 ve reakci na ruskou anexi Krymu a konflikt s Ruskem podporovanými silami na východě Ukrajiny zavedla embargo na vývoz vojenského materiálu do Ruska. Rada Evropské unie se tehdy rozhodla zakázat unijním subjektům "přímý nebo nepřímý prodej, dodávky, přesuny nebo export zbraní a souvisejícího materiálu všeho druhu" do Ruska. Ne všichni to však dodrželi.

"Francie, Německo, Itálie, Rakousko, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Finsko, Slovensko a Španělsko v různém rozsahu prodávaly vojenské vybavení Rusku. Naše investigace ukazuje, že výraz 'vojenské vybavení' je široký a může zahrnovat rakety, bomby, torpéda, pušky, pozemní vozidla a lodě," píše se v článku.

Jistě, Česko je na seznamu hříšníků také, ale náš prezident nepobíhá po Pražském hradě v maskáčích a netváří se jako spasitel Evropy v době války. Možná si totiž při pohledu na Macrona uvědomuje, jak směšně by to působilo.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy