Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Fiala se Stanjurou slibovali, že daně nezvednou. Byl to jen trik na voliče, jaký používá sám Babiš

GLOSA: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura tepali Babiše za oblbování voličů. Teď dělají to samé
Zdroj: Profimedia.cz / koláž eXtra.cz
+ Další 2 fotografie
glosa

Pamatujete si, jak byl Andrej Babiš zdrojem posměchu za to, že několikrát změnil svůj přístup k prezidentství a šířil kolem sebe informační chaos? Ať to s námi myslí současná vláda sebelépe, měli bychom všem měřit stejným metrem. Petr Fiala a jeho kabinet se ohánějí bojem proti dezinformacím, přitom ale některé jejich kroky by nezaujatému pozorovateli mohly připomínat spíš jejich záměrné šíření.

Stanjura otočil

Ministr financí Zbyněk Stanjura se formoval jako zatvrzelý bojovník proti zvyšování daní. Na svém Facebooku se ještě v srpnu 2021 dušoval, že zvyšování daně z nemovitosti nepřipadá v úvahu. "Nápad na zvýšení daně z nemovitostí je opravdu nebezpečný. Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů a jediný, kdo na to doplatí, jsou právě nájemníci," tepal návrhy na zvýšení daně z nemovitostí na svém facebookovém profilu v srpnu 2021 tehdy ještě poslanec Stanjura. Střih - a ani ne o dva roky později Stanjura zvedá daň z nemovitosti na dvojnásobek. Zjevně teď už to v úvahu připadá.

Fialův odchod do důchodu

Současný premiér Petr Fiala několikrát zopakoval, že nepřipadá v úvahu zvýšení věku odchodu do důchodu. Před třemi měsíci pro deník Blesk rezolutně odmítal, že se za jeho vlády zvýší věk odchodu do důchodu. Teď se ale dozvídáme, že lidé mladší 34 let půjdou do důchodu v osmašedesáti, o tři roky později, než jak to bylo dosud. Zdá se, že Fiala na své sliby také zapomněl. Za tři měsíce se totiž asi těžko změnila situace natolik zásadně, aby musel provést obrat o 180 stupňů. A pokud ano, opravdu neměl indicie minulý listopad?

Piráti v pražské dopravě

Pražská ODS tepala při volbách do zastupitelstva dopravu, kterou Piráti (nejen podle názoru ODS, ale i mnoha pražských motoristů) dovedli do téměř neúnosného stavu. Stačilo pár měsíců vyjednávání a hádejte, kdo se souhlasem ODS dostal na starosti dopravu v hlavním městě? Hádáte správně, bývalý primátor Zdeněk Hřib.

Boj proti dezinformacím?

To vše je v dost ostrém kontrastu s bojem proti dezinformacím, který teď Fiala propaguje na všechny strany, a uzurpuje si právo mazat ty, kteří nepíšou pravdu. Jak by se pak novináři měli zachovat ke článkům, kde občany on i ministři jeho kabinetu nepokrytě tahali za nos?

Související články

Další články

Nejnovější kauzy